NBS: Referentna kamatna stopa ostaje na nivou od jedan odsto

Referentna kamatna stopa Narodne banke Srbije zadržana je na današnjoj sednici Izvršnog odbora na nivou od 1 odsto.

Izvršni odbor je, donoseći tu odluku, pre svega imao u vidu da se efekti prethodno donetih mera monetarne i fiskalne politike mogu očekivati i u narednom periodu, kao i da je najavljen treći paket mera pomoći privredi i građanima.

To znači da će mere monetarne i fiskalne politike nastaviti povoljno da deluju na uslove finansiranja privrede i građana i rast njihovog raspoloživog dohotka, saopšteno je iz NBS.

Ocenjeno je da su rezultati domaće privrede od početka godine povoljni i u uslovima globalno pogoršane epidemiološke situacije i pooštrenih zdravstvenih mera, na šta ukazuju raspoloživi mesečni indikatori aktivnosti, spoljne trgovine i sa tržišta rada.

Posebno se ističe rast proizvodnje u prerađivačkoj industriji, kojem su doprineli aktiviranje novih proizvodnih kapaciteta zahvaljujući investicijama iz prethodnog perioda, preduzete mere monetarne i fiskalne politike, kao i postepen oporavak eksterne tražnje.

Iz centralne banke naglašavaju da promet u trgovini na malo od maja prošle godine beleži pozitivne trendove, a sa uspešnim nastavkom sprovođenja procesa vakcinacije, oporavak se očekuje i u ostalim uslužnim sektorima, koji su još uvek u velikoj meri pogođeni aktuelnom pandemijom.

To bi, kažu, već u narednim mesecima trebalo da rezultira dostizanjem pretkriznog nivoa bruto domaćeg proizvoda, a zatim nastavkom njegovog ubrzanog rasta, čemu će doprineti i novi najavljen paket mera ekonomske pomoći.

U skladu sa očekivanjima NBS, dodaje se dalje, inflacija se u martu vratila u granice cilja i iznosila je 1,8 posto međugodišnje. Isto toliko je iznosila i bazna inflacija, koja se nije menjala u odnosu na februar.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde