NBS: Referentna kamatna stopa ostaje jedan odsto

Referentna kamatna stopa ostaje na nivou od jedan odsto, najnovija je odluka Izvršnog odbor Narodne banke Srbije, a kao osnov NBS ističe da se “efekti prethodno donetih monetarnih i fiskalnih mera mogu očekivati i u narednom periodu i da će po tom osnovu uslovi finansiranja privrede i građana ostati povoljni, kao i da će rasti njihov raspoloživ dohodak”.

„Tome će doprineti i primena trećeg paketa mera pomoći privredi i građanima od oko 4,3 odsto bruto domaćeg proizvoda ove godine“, navodi se u saopštenju NBS.

Izvršni odbor je istakao “snažan rast bruto domaćeg proizvoda od početka godine” i činjenicu da je on “iznad očekivanja”, kao i preliminarne procene, na osnovu podataka Republičkog zavoda za statistiku u prvom tromesečju iznosio je 1,7 odsto međugodišnje, što je, kako navode, više u odnosu na preliminarnu procenu od 1,2 odsto.

NBS ističe da su snažnom rastu najviše doprineli građevinarstvo i industrija, posmatrano s proizvodne strane, odnosno fiksne investicije i neto izvoz, posmatrano s rashodne strane.

„Izostanak sezonski uobičajenog rasta cena povrća početkom godine nadoknađen je u aprilu, što je uz efekat niske baze kod cena naftnih derivata uticalo da međugodišnja inflacija u aprilu iznosi 2,8 odsto. Izvršni odbor očekuje nešto višu stopu inflacije i u maju, pri čemu će njen rast biti privremen i pre svega posledica niske baze iz prethodne godine, prvenstveno kod naftnih derivata, što je slučaj i u većini drugih zemalja zbog prošlogodišnjeg snažnog pada svetske cene nafte usled pandemije“, ukazuje se u saopštenju.

Kako navodi NBS, u isto vreme, niska bazna inflacija od 1,8 odsto ukazuje na odsustvo znatnijih inflatornih pritisaka sa strane tražnje, a njeno stabilno kretanje oko trenutnog nivoa Izvršni odbor očekuje i u narednom periodu.

„Važan faktor niske i stabilne inflacije bila je i ostaće obezbeđena relativna stabilnost deviznog kursa, kao i usidrenost inflacionih očekivanja finansijskog sektora i privrede, što potvrđuje kredibilitet monetarne politike“, zaključuje NBS.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde