Naslednici predsednika Samsunga plaćaju najveći porez u istoriji Južne Koreje

Naslednici Li Kun Hia, predsednika Samsunga koji je umro u oktobru, platiće više od 10,8 milijardi dolara poreza na nasledstvo, objavili su mediji.

Lijeva porodica saopštila je preko Samsung Electronicsa da će porezi na nasledstvo iznositi više od polovine vrednosti ukupne imovine pokojnika, dodavši da je ukupan iznos poreza od 12 biliona korejskih vona „jedan od najvećih u Južnoj Koreji i globalno“.

Prema porodici, iznos je tri do četiri puta veći od ukupnog prihoda južnokorejske vlade od poreza na nekretnine u 2020. godini.

Novinska agencija Yonhap izvestila je da će to biti najveći porez u istoriji Južne Koreje.

Porodica je najavila da će iznos platiti u šest rata u pet godina, počevši od ovog meseca.

„Naša je građanska dužnost i odgovornost platiti sve poreze“, naveli su.

Naslednici su takođe rekli da će donirati bilion južnokorejskih vona za „napore za pomoć u prevladavanju zaraznih bolesti, raka kod dece“ te oko 23.000 umetničkih dela, uključujući radove Marka Šagala, Pabla Pikasa i Kloda Monea.

U saopštenju se ne navodi kako će se podeliti nasledstvo unutar porodice, što uključuje deonice Samsung Electronicsa.

Iza Lija, koji je bio najbogatiji čovek u Južnoj Koreji od 2009., ostali su supruga, dve kćeri i sin.

Njegova imovina procenjuje se na više od 25 biliona vona kad se ubroje nekretnine, navodi Yonhap. On je zaslužan za transformaciju malog preduzeća koje je osnovao njegov otac, za današnji Samsung, globalnog ekonomskog diva koji posluje u oblastima od proizvodnje elektronike, preko osiguranja, do transporta.

Prvi čovek Samsunga ostaće upamćen po rečenici koju je 1993. godine uputio svojim zaposlenima: „Promenimo sve, osim naših žena i dece”.

Samsung je zatim uništio 150.000 mobilnih telefona da bi krenuo u novu, modernu i dinamičnu fazu globalne tržišne ekspanzije i korporativnog razvoja.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde