Najveći proizvođač oružja pokreće biznis u Hrvatskoj

Najveći proizvođač oružja na svetu, američki Lockheed Martin, osnovao je početkom ove nedelje podružnicu u Hrvatskoj sa osnovnim kapitalom od 1,7 miliona dolara. Na njeno čelo je postavljen Džon Bredli Sanders.

Iako Lockheed Martin u Evropi već dugi niz godina razvija poslovanje iz Velike Britanije, Danske i Poljske, u srednjoj i jugoistočnoj Evropi dosad nisu imali podružnice, piše Jutarnji list.

„Kao najveća svetska kompanija za vazduhoplovstvo i odbranu, Lockheed Martin prisutan je u više od 50 zemalja širom sveta. Osnivanje lokalnih podružnica, poput ove u Zagrebu, normalna je poslovna praksa. Pomaže nam da razvijemo bolje razumevanje lokalne poslovne prakse i regulatornih potreba za podršku u našem radu na isporuci proizvoda i usluga za vojnu i komercijalnu upotrebu“, poručio je za Jutarnji list Džon Nilson iz kancelarije Lockheed Martin Globala za Evropu i Veliku Britaniju u odgovoru na pitanje koji su motivi spomenute kompanije za osnivanje podružnice u Hrvatskoj.

Zašto baš Hrvatska?

Osnivanje zagrebačke podružnice Lockheeda usledilo je nakon majske isporuke dva helikoptera UH-60M Black Hawk Hrvatskoj vojsci kao donacije američkih oružanih snaga.

Najveći proizvođač oružja je proizvođač Black Hawk-a, a Hrvatska se obavezala da kupi još dve takve letelice koje treba servisirati i održavati uz pomoć proizvođača.

I u toj činjenici valja tražiti razloge osnivanja zagrebačke podružnice Lockheeda čiji su borbeni avioni F-16 u raznim varijantama i aranžmanima bili u konkurenciji za modernizaciju Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva u dugogodišnjoj nabavci aviona koja je lani okončana izborom francuskih Rafala.

„Pokretanje podružnice u Zagrebu omogućava Lockheed Martin-u bolju podršku rastućim odbrambenim i bezbednosnim zahtevima Hrvatske“, odgovorio je Nilson na pitanje koji je poslovne ciljeve pred novoosnovanu podružnicu stavio Lockheed.

Sedište tog giganta vojne industrije nalazi se u saveznoj državi Merilend, zapošljava oko 115.000 radnika, a godišnji prihodi kompanije procenjuju se na 67 milijardi dolara.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde