Najveći konkurenti se udružuju u borbi protiv hakera?

Veliki rivali računarske industrije, Microsoft, Google i IBM, udružuju se na zajedničkom projektu kako bi stvorili bolje uslove za zaštitu kompanija od napada hakera i mnogih drugih pretnji u sajber svetu.

Inicijativa koja je objavljena javnosti prošle nedelje uključuje praćenje i beleženje pokušaja hakera koji se infiltriraju u sisteme korporacija. Daniel Konroj, glavni tehnološki direktor digitalnog sektora vazduhoplovnog giganta Raytheona (koji je takođe deo ovog projekta) objašnjava da je glavni problem u tome što svaki prodavac cloud sistema drugačije registruje napade koji ugrožavaju bezbednost, tako da same kompanije, koje su korisnici tih sistema, teško stiču kompletnu sliku o najnovijim sajber-napadima, piše magazin Fortune.

Konroj jos dodaje da mnoge kompanije koriste razne cloud usluge za svoje IT projekte, među kojima su mnoge interne i eksterne aplikacije. Sva ova preduzeća moraju da kreiraju sopstvene softvere kako bi mogli da razumeju sva upozorenja koja im šalju cloud provajderi.

En Džonson, potpredsednica sektora za bezbednost u Microsoftu kaže da svi projekti vezani za bezbednost nisu potpuno altruistički, uzimajući u obzir da su oni takođe usmereni na to da se preduzeća osećaju bezbednije kada koriste što više cloud usluga. Microsoft, kao i ostali klaud provajderi, želi da svojim klijentima olakša prelazak na cloud sisteme.

Detalji ovog projekta su definisani na onlajn konferenciji koju je ogranizovao ONUG (Open Networking User Group). Tehnologija koja je u osnovi ovog projekta će najverovatnije biti besplatna i dostupna kao opensource model.

Pored Microsofta, Googlea, IBM-a i Raytheona, učesnici u ovom projektu su i Goldman Sachs, Pfizer, Cisco i FedEx.

Amazon, koji je lider u oblasti klaud računarstva, očigledno je van ove grupe kao i dve vodeće tehnološke kompanije: Alibaba i Oracle.

,, Očekujem da će neke od tih kompanija želeti da se priključe čim vide uspeh.”, rekla je Džonson i time poručila da su otvorena vrata za mnoge kompanije koje žele da sklope saradnju u budućnosti.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde