Najveća transakcija u hrvatskom bioenergetskom sektoru

Francuski fond Pearl Infrastructure Capital, specijalizovan za energetska ulaganja, postao je novi vlasnik Energy 9, kogeneracije na biomasu smeštene u preduzetničkoj zoni Trnovača kod Slatine, piše Poslovni dnevnik.

Pearl fond ju je kupio od slovenačke Resalte, jednog od najvećih pružilaca energetskih usluga u regioni, i hrvatske firme Iskraemeco. Radi se o kogeneracijskom postrojenju na šumsku biomasu neto električnog kapaciteta 5 MW te toplotnog kapaciteta 13 MW.

Kogeneracija ima 14-godišnji ugovor o otkupu električne energije s Hrvatskim operaterom tržišta energije (HROTE) do kraja 2032. Na godišnjem nivou proizvede oko 40.000 MWh električne energije, što je ekvivalentno potrošnji 5000 domaćinstava, odnosno celokupnim potrebama u Slatini.

Francuski fond koji je postao njen vlasnik pod upravljanjem ima 280 miliona evra i orijentisan je na ulaganja u obnovljive izvore energije te upravljanje otpadom i otpadnim vodama. Vrednost transakcije se ne navodi, ali u tom smislu, navodi Poslovni dnevnik, svojevrsni orijentir svakako bi mogao biti podatak koji se navodio prilikom dovršetka izgradnje slatinske energane. Tom je prilikom, naime, rečeno kako je u taj projekt uloženo 24 miliona evra.

Osim što je Fortenova grupa objavila da je zaokružila proces potpunog ovladavanja nad Energijom Gradec pod čijim je okriljem pet bioplinskih elektrana u Slavoniji i Središnjoj Hrvatskoj, list navodi da je na samom kraju 2020. zaključena i ova dosad najveća M&A transakcija u hrvatskom bioenergetskom sektoru, i to prekogranična.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde