Najbogatiji Italijan, kralj slatkiša u polo majici

Sladokuscima je dobro poznat asortiman Ferrero konditorske proizvodnje, ali ne i najbogatiji Italijan, naslednik i vođa ovog gigantskog biznisa za koga se piše da ’spava’ na 33,6 milijardi dolara.

Đovani Ferero (57) nosi ’slatko’ prezime koje je nasledio kao potomak čuvene italijanske porodice poznate po proizvodnji Nutelle, Tic Tac bombonica, Rafaela, Ferrero Rocher, Mon Cheri dezerta i celog Kinder asortimana – od jaja sa igračkom iznenađenja do Kinder Buena.

Kada je 1946. Pjetro Ferero ’skuvao’ recept za čuveni krem od lešnika i kakaa, upakovao ga je kao tvrdu bombonu u aluminijumsku foliju. Slatkiš se sekao nožem na listiće. Ubrzo je postao maziv kao krema Nutella koju su 18 godina kasnije Pjetrov sin i njegova žena konačno počeli da nude u svom asortimanu. Ovo je posle Drugog svetskog rata bio najprodavaniji čokoladni brend.

Najbogatiji Italijan na delu

Đovani Ferero, unuk pomenutog Pjetra, trenutno je na čelu kompanije Ferrero SpA. U svim tačkama se pridržava nasleđenih poslovnih principa dede i oca Mikelea. Porodičan biznis sa prošlogodišnjim prihodom od 12 milijardi evra Đovani uspešno vodi iako je silom prilika ostao sam. Pre 11 godina od srčanog udara umire brat Pjetro sa kojim je radio rame uz rame, a zatim i otac četiri godine kasnije. Tako jedinom nasledniku Đovaniju ostaje sav posao, oko 40 hiljada zaposlenih, 18 fabrika, 38 trgovačkih kompanija i više započetnih akvizicija.

Od 2014, Ferrero SpA je kupio nekoliko kompanija iako se to kosi da poslovnim nasleđem dede i oca koji su nepokolebljivo bili protiv takvog širenja posla. Ipak, pod vođstvom Đovanija, Ferrero SpA je postao vlasnik 40% svetske proizvodnje lešnika. Kupili su Nestle američki biznis za 2,8 milijardi dolara, belgijske brendove Delacre i DeliChoc od Unete Biscuits-a. Postali su vlasnici britanskog Thorntorns, američkog Funnie May i 1-800-flowers.com.

Nakon zaključene kupovine Nestle-a, Ferrero je postao treća po veličini konditorska kompanija sveta. U jednom od retkih kratkih intervjua Đovani je rekao:

Moja je teorija da će, baš kao i u svetu proizvodnje piva, proizvodnjom slatkiša vladati samo par kompanija. Ostalima će samo delegirati i biće im dodeljen status niša. Neko drugi će biti glavi trkač“.

Kompanija dva puta u medijima

Bez obzira na porodičnu neposlušnost i akvizije kojima se bavi, Đovani Ferero je poslušan kada je u pitanju odnos sa medijima. Čuvena je izjava njegovog oca Mikelea:

Kompanija treba da se pojavljuje u medijima samo dva puta – kada se oglašavaju rođenja članova i umrlice“.

Tradicionalno porodica ne daje intervjue. Dobro čuvaju zidove svojih fabrika, recepture su pod visokom zaštitom kao i mašine koje projektuju inženjeri samo za Ferrero SpA.

Što se poslovne taktike tiče, pod vođstvom Đovanija, plan je godišnji rast od 7,33% kako bi, po rečima naslednika, postignut dupli obrt za deset godina.

Kao potomak poslovnih ljudi koji izuzetno cene lojalnost i predanost poslu, Đovani od ovih principa ne odustaje. Očevici navode da je uvek skromno obučen, često u poli majicama, da vozi Tojotu i ne živi raskošno iako ’spava’ na milijardama. Aktuelno najbogatiji čovek Italije koja godišnje proizvede 365 tona Nutele, za Forbes je izjavio da „čvrsto veruje da je u poslovanju najvažnija pažnja koja se posvećuje zaposlenima i njihovim porodicama i životima čak i kad prestanu da rade. To je temelj na kome se zida dobrobit za sve“.

Posebna zanimljivost iz života naslednika Ferero porodice, čuvenih slatkišara koji su ceo svet šarmirali Nutellom i igračkama iz Kinder jaja, je da je pisac. Đovani Ferero, najbogatiji Italijan, objavio je osam romana i radnje su uglavnom smeštene u Africi.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

1 KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde