Najbogatija Amerikanka koje je sama zaradila novac, odrasla je na farmi

Izraz ‘self-made’ u biznisu se koristi za one ljude koji su stvorili bogatstvo, a da nisu nasledili novac ili iskoristili političku moć.

Već pet godina prva na Forbes listi žena koje su same napravile bogatstvo, odnosno koja je sama zaradila novac, je Dajan Hendriks.

Forbes je ‘ceni’ na 11,6 milijardi dolara, a bogatstvo dolazi od kompanije  ABC Supply, koja proizvodi  građevinske materijale i koju je izgradila sa svojim pokojnim suprugom od 1982. godine. Trenutno je predsednica kompanije.

Radna etika na farmi

Ono što je posebno interesantno za njenu priču je njeno detinjstvo.

Provela ga je na farmi mleka u Viskonsinu – učeći šta je radna etika koja joj je na kraju pomogla da stvori poslovnu imperiju.

Hendriks je 2017. godine za Forbes rekla da je tu radnu etiku ‘nasledila’ od njenih roditelja koji su vodili farmu ‘24/7’.

Ona je zatrudnela sa 17 godina, zatim sa 21. godinom podnela zahtev za razvod od svoje srednjoškolske ljubavi, i kao samohrana majka, radila na nizu čudnih poslova u različitim kancelarijama.  Sve dok nije dobila licencu da se bavi prometom nekretnina.

„Majčinstvo mi je stalo na put veoma brzo i ja sam veoma brzo odrasla“, rekla je Hendriks. „To me nije sprečilo u želji da ostvarim svoj san. U stvari, mislim da sam postala još više fokusirana na ono što sam želela da postignem.”

Uspeh ABC Supply

Neki od njenih snova bili su jednostavni: preseliti se u grad i nositi odelo na posao svaki dan. Ti snovi su se promenili nakon što je upoznala i udala se za izvođača krovnih radova, građevinca Kena Hendriksa 1970-ih. Tada kreće priča o ABC Supply.

Do 1994. godine kompanija je imala 100 lokacija. Četiri godine kasnije, prvi put je prihodovala više od milijardu dolara u jednoj godini, navodi Forbes.

Otkako joj je suprug preminuo 2007. godine, Hendriks je sama vodila ABC Supply. Kompanija sada ima više od 840 lokacija, i 23. je po veličini privatna kompanija u zemlji. Na veb-stranici ABC Supply-a se navodi da je u poslednjih pet godina stekla imovinu 18 drugih kompanija, što je znak dominacije na tržištu.

Sama zaradila novac i ulaže milione za lokalne projekte

Danas Hendriksova i dalje živi u Belojtu, gde je osnovana kompanija i koji ima manje od 37.000 stanovnika. Potrošila je milione dolara na lokalne projekte za obnovu napuštenih imanja i dovođenje novih poslova u državu Viskonsin.

Hendriks je 2017. godine otvorila lokalni centar za karijeru, u kojem se održavaju radionice za podučavanje srednjoškolaca zanatima koji su korisni za građevinarstvo. Ona je za Forbes rekla da program ima za cilj da tinejdžere suoči sa „vrednostima posla“.

„Deca kažu:„ Opa, zar tako radi zavarivač?“ To su dobri poslovi. Zaista dobri poslovi.”

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde