Na prodaju jedan od simbola Beograda

Kako javljaju mediji, ponovo je objavljena prodaja Geneksove kule, a javno nadmetanje biće održano 23. maja.

Jedan od simbola Beograda, bio je u vlasništvu „Generaleksporta“ koji je 2017. godine bankrotirao.

Početna cena je više od dve milijarde dinara (oko 17 miliona evra).

Betonski div u sablasnom stanju

Na prodaju je oglašeno gotovo 16.000 kvadrata, Kula sa 26 spratova poslovnog prostora, bioskopskom salom na 27. spratu, restoranom na 35. spratu, lokalima i podzemnom garažom.

Betonski div visok 117 metara, za vreme izgradnje bio je predmet kritike i podsmeha, a donedavno Zapadna kapija Beograda bila je i druga po visini zgrada u Beogradu sa čijeg se vrha pružao pogled do svih oboda srpske prestonice.

Nekada reprezentativno zdanje sada izgleda sablasno, praznih spratova, oronulih plafona, u prašini godinama propada, javlja RTS. U zgradi, u kojoj je nekada radilo gotovo 2.000 ljudi, nema grejanja, ne rade liftovi, kompjuterski centar ne funkcioniše. Zgrada je postala veliki bilbord.

U kojoj meri se Kula može menjati?

Novi vlasnik dužan je da čuva i održava kulturno dobro i sve što se bude radilo mora da bude uz saglasnost nadležnog organa.

Ivana Vesković iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda za RTS ukazuje na to da prema merama zaštite koje su propisane i nalaze se u odluci u proglašenju Kule Geneks za kulturno dobro, mora da se čuva autentičan izgled, a  određene izmene su moguće, dodaje Veskovićeva.

Da podsetimo, nedavno je počela rekonstrukcija još jednog simbola Beograda, Sava centra, koji je sada u sastavu Delta Holdinga. Novi vlasnik prihvatio je prilikom kupovine obavezu da će Sava centar zadržati i svoju namenu i svoj izgled.

Navodimo i primere zgrade BIGZ-a i Beograđanke koju su sada u vlasništvu Marera Properties.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde