Monti Pajton: Žitije Brajanovo – kako je čuveni ‘bitls’ spasio film sa 4 miliona dolara

Ukratko: Posle uspeha filmova ’A sada nešto potpuno drugačije’ i ’Monti Pajton i Sveti gral’, ekipa čuvenih Pajtonovaca spremala je novi film. Kompanija EMI koja je prvobitno htela da ga finansira, povukla se u poslednjem momentu zbog kontroverzne teme, ’uleteo’ je bivši član čuvenih ’Beatles’-a spasio stvar i snimljena je jedna od najboljih komedija u istoriji.

’Monti Pajton: Žitije Brajanovo’, film od kojeg se uplašio EMI, snimljen je 1979. godine i zapravo nije zezanje na račun Isusa Hrista, već zezanje na račun organizovane religije. Film je imao ogroman uspeh u svetu, a zanimljivo je da je u biografiji Ive Andrića „U požaru svetova“, autor Mihael Martens napisao da je roman  Borislava Pekića ’Vreme čuda’  bio inspiracija ’Pajtonovcima’ za film. Trenutno ga možete pogledati na Netflix-u.

Kako su kasnije pričali članovi ’letećeg cirkusa’ EMI nije ni pročitao scenario filma, koji se spremao dve godine. Uzeli su ga u ruke dva dana pre početka snimanja i opet odlučili da ne ulaze u tu priču.

Ekipi je falilo 4 miliona dolara (današnjih 20 miliona) i otišli su u Holivud. Producent Džon Goldston i ’pajtonovac’ Erik Ajdl našli su se u kući čuvenog ’bitlsa’ Džordža Harisona. Iako opterećen hipotekom na vilu u Engleskoj i poslovnim prostorom u Londonu, Harison je rekao ’u redu’, i snimanje je moglo da počne.

A zašto je Harison pristao?

Goldston je kasnije pričao da mu ništa nije bilo jasno. „Rokeri…pa oni nemaju veze sa realnošću.“

Još jedan ’Pajtonovac’ Džon Kliz ispričao je da je pitao Ajdla zašto je Harison dao novac, a ovaj mu je odgovorio: Pa hoće da vidi film.

I sam Harison tu svoju odluku ’da vidi film’ zove „najskupljom bioskopskom kartom u istoriji“. Ali zašto je stvarno Harison ušao u priču koja je od početka bila rizična i odbijena od mnogih drugih?

„Vidiš, kada su se The Beatles raspali, jedina stvar koja me je, iskreno, održala normalnim bili su ’Pajtonovci’. Tako da sam vam dužan za to“, ispričao je jednom prilikom Harison Eriku Ajdlu.

A rizik mu se isplatio. Veliki uspeh filma je na uloženih 4 miliona dolara, doneo 20 miliona (današnjih 100 miliona dolara).

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde