MOL Grupa objavila rezultate za drugi kvartal

MOL Grupa je objavila da je u prvih šest meseci ostvarila EBITDA u iznosu od 2,179 milijardi dolara, dok je u drugom kvartalu EBITDA dostigla 1,347 milijardi dolara, što je ukupan snažan rezultat s obzirom na promenljivo, nepredvidivo i neizvesno spoljno okruženje.

Upstream i Downstream segmenti su bili u mogućnosti da ublaže uticaj regulacije cena goriva u nekim zemljama Centralne i Istočne Evrope i neočekivanih poreza u Mađarskoj. Procenjeni uticaj ovih mera iznosio je približno 640 miliona dolara, od kojih se 90% odnosilo na poslovanje u Mađarskoj u prvoj polovini 2022. Snažna EBITDA u drugom kvartalu omogućava MOL Grupi da podigne svoje smernice za celu 2022. godinu na „oko 3,3 milijarde USD” sa „oko 2,8 milijardi USD” , navodi se u saopštenju.

Predsednik Uprave i glavni izvršni direktor Zsolt Hernádi prokomentarisao je rezultate: „Drugi kvartal 2022. godine ponovo je bio period koji je doneo neizvesnost bez presedana za celu energetsku industriju. Naša obaveza održavanja sigurnosti snabdevanja u nekoliko zemalja Centralne i Istočne Evrope postala je prioritet broj jedan i uspeli smo da je održimo i poslednjih meseci. Međutim, preduzeća MOL-a pogođena su državnim intervencijama širom Centralne i Istočne Evrope, čime se vrši pritisak na naše finansije i poslovanje. S druge strane, vrlo je važno da smo čak i u ovim krizom pogođenim mesecima uspeli da ispunimo planove, da smo na dobrom putu da ostvarimo naše ciljeve i da regulatorne mere ne ometaju naše investicione planove. Imamo nekoliko transformacionih projekata na putu ka ostvarenju ciljeva postavljenih u našoj strategiji 2030+, uz niz novih investicija koje imaju za cilj diverzifikaciju snabdevanja. U ovim teškim vremenima MOL je više nego ikada fokusiran da ne izgubi iz vida ove ambiciozne ciljeve.”

EBITDA Upstream segmenta porasla je na 576 miliona dolara u drugom kvartalu 2022. i pojednostavljeno stvaranje slobodnog novčanog toka poraslo je na 504 miliona dolara, zbog povećanja cene nafte tipa Brent za više od 40 USD/barel u odnosu na prethodnu godinu i više od četvorostrukog povećanja spot cena gasa. Upstream je najviše doprineo rezultatu slobodnog novčanog toka MOL Grupe u prvoj polovini 2022. godine, isporučujući 60% ukupnog iznosa. Obim proizvodnje nafte i gasa je u proseku iznosio 92,4 mboepd, što je iznad godišnjeg plana, ali je opao za skoro 6% u poređenju sa istim periodom prošle godine, uglavnom zbog prirodnog pada proizvodnje i niže proizvodnje ACG neto na koju su uticale više cene nafte.

U Q2 2022. godine Consumer Services EBITDA je pala za 72% u odnosu na isti period prošle godine i iznosi 46 miliona dolara, zbog propisa o ograničenju cena u Mađarskoj, Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji i Bosni i Hercegovini. U Mađarskoj su jednokratni i periodični porezi na maloprodaju takođe doprineli negativnom učinku. Regulisane cene su veštački povećale potrošnju, obim prodaje na većini MOL-ovih tržišta Centralne i Istočne Evrope je nastavio da raste, što je predstavljalo rast od 16% u Q2 2022. u odnosu na isti period prošle godine. Broj transakcija je porastao za 9% u odnosu na isti period prošle godine. Snažno prisustvo kupaca je pomoglo generisanju non-fuel marže, što je delimično ublažilo negativne posledice. Broj lokacija Fresh Cornera porastao je na 1.103 u Q2 sa 1.081 u prethodnom kvartalu.

U Downstream segmentu čista CCS EBITDA u drugom kvartalu 2022. dostigla je 863 miliona dolara, podstaknuta pozitivnim i negativnim efektima: u ovom periodu smanjen doprinos petrohemije je nadoknađen visokim generisanjem EBITDA prerade. Prodaja petrohemije je značajno smanjena kao rezultat planiranog održavanja u Q2 2022, a marže ovog segmenta su takođe značajno niže od prošlogodišnjih. Novouvedeni porez na prihode koji se odnosi na preradu u Mađarskoj uticao je na učinak Dovnstream-a, a uticaj će biti veći u narednim kvartalima.

EBITDA Gas Midstream segmenta u Q2 opala je za 33% u poređenju sa istim periodom prošle godine na 15 miliona dolara, zbog četiri puta većih troškova potrošnje gasa i slabljenja HUF u odnosu na USD. Dok je obim prenosa do skladišta gasa povećan za skoro 25%, i domaći obim prenosa i ukupan izvoz značajno su opali u Q2 u odnosu na isti period prethodne godine, kao posledica neizvesnosti regionalnog i EU tržišta gasa.

Segment Inovativno poslovanje i usluge (Innovative Businesses and Services) dostigao je prekretnicu pošto je MOL pobedio na mađarskom državnom tenderu za koncesiju koji pokriva ukupne usluge upravljanja komunalnim otpadom na period od 35 godina, sa datumom početka 1. jul 2023. godine. Ova prilika omogućava MOL-u da dalje proširi svoj lanac vrednosti, pruža pristup novom otpadu za kapacitete za proizvodnju energije i u skladu je sa MOL-ovom strategijom 2030+, „Shape Tomorrow” u pogledu njene posvećenosti ulaganju u cirkularnu ekonomiju.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde