MMF: Puno poverenje Georgievoj

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) potvrdio je svoje puno poverenja direktorki fonda Kristalini Georgievoj nakon što su proučili optužbe na njen račun za pritiske na osoblje Svetske banke da izmeni podatke za Kinu.

Izvršni odbor tako je odlučio nakon što je proučio izveštaj firme WilmerHale, u kojem se Georgieva optužuje da je 2017. godine, kada je bila izvršna direktorka Svetske banke, pritiscima uticala na njeno osoblje kako bi promenilo podatke Kine da bi se poboljšao rezultat te zemlje na Doing Business listi.

Odbor je izjavio da ima poverenja u predanost Georgieve da zadrži najveće standarde upravljanja i integriteta. 

U isto vreme, istakli su da planiraju dodatne korake kako bi osnažili mere zaštite kojima bi se štitila nepristranost osoblja MMF-a, kao i osigurali kanale za pritužbe i neslaganja.

Da podsetimo, Svetska banka je obustavila objavljivanje Doing Business liste, nakon što je istraga pokazala da je tokom 2018. i 2020. bilo nekih neregularnosti.

Šefica MMF-a Kristalina Georgieva odmah je osporila nezavisnu istragu u kojoj je utvrđeno, između ostalog, i da je ona dok je radila u Svetskoj banci pre četiri godine pritiskala kolege da izveštaj prilagode kako ne bi naljutili Kinu.

Lista koja se svake godine objavljuje obuhvata rangiranje zemalja po ekonomskim reformama i regulativama, a sudeći prema izveštaju istrage, Peking se žalio zbog toga što je 2017. završio na 78. mestu Doing Business liste.

Naredne godine, prema navodima istrage, kako prenosi AFP, Peking je pao na još nižu poziciju.

Jelen: Promena vodstva bila bi neopravdana

Američka ministrka financija Dženet Jelen poručila je Georgievoj da je izveštaj o radu Svetske banke o njenom radu “otvorilo legitimna pitanja”, ali da je zbog nedostatka direktnih dokaza promena vodstva MMF-a bila neopravdana. 

U izjavi je istaka da se trebaju poduzeti “proaktivni koraci kako bi se osnažio integritet i verodostojnost MMF-a”, a da Georgieva i drugi lideri MMF-a moraju obnoviti svoju predanost transparentnosti u istraživanju, analizi i politikama fonda, istaklo je ministarstvo u saopštenju.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde