Milijarder poklonio svoju firmu dobrotvornom fondu

Milijarder, osnivač brenda Patagonia, rekao je da je svoju kompaniju poklonio dobrotvornom fondu.

Ivon Šujnar obavestio je javnost da će prema novoj vlasničkoj strukturi svaki profit koji se ne reinvestira u poslovanje kompanije, ići na borbu protiv klimatskih promena.

To će iznositi oko 100 miliona dolara godišnje, tvrdi on, u zavisnosti od poslovanja kompanije, prenosi BBC.

Patagonia prodaje odeću za planinarenje i drugu odeću na otvorenom u preko 10 zemalja. Osnovana je 1973. godine, procenjen je prihod od 1,5 milijardi dolara ove godine, dok se neto vrednost Šujnara procenjuje na 1,2 milijarde dolara.

„Uprkos svojoj veličini, Zemljini resursi nisu beskonačni i jasno je da smo prekoračili njene granice“, rekao je milijarder o svojoj odluci da se odrekne vlasništva.

„Umesto da izvučemo vrednost iz prirode i da je transformišemo u bogatstvo, koristimo bogatstvo koje Patagonia stvara da zaštitimo izvor.“

Razmišljao o prodaji ili berzi

Kalifornijska firma je već donirala 1% svog godišnjeg profita lokalnim aktivistima i posvetila se održivoj praksi. Ali u otvorenom pismu kupcima, napisao je da želi da uradi više. Rekao je da je u početku razmišljao o prodaji kompanije i doniranju novca u dobrotvorne svrhe ili da kompaniju izbaci na berzu.

„Ali obe opcije značile bi odustajanje od kontrole nad poslovanjem, kaže. Čak su i kompanije na berzi sa dobrim namerama pod prevelikim pritiskom da stvaraju kratkoročnu dobit nauštrb dugoročne vitalnosti i odgovornosti“, rekao je on. Umesto toga, porodica Šujnar je prenela svo vlasništvo na dva nova entiteta. Patagonia Purpose Trust, na čelu sa porodicom, ostaje kontrolni akcionar kompanije, ali će posedovati samo 2% njenih ukupnih akcija.

Ona će voditi filantropiju Holdfast Collective, američke dobrotvorne organizacije „posvećene borbi protiv ekološke krize“ koja sada poseduje sve akcije bez prava glasa – oko 98% kompanije.

„Svake godine novac koji zaradimo nakon reinvestiranja u posao biće raspoređen kao dividenda za pomoć u borbi protiv krize“, rekao je Šujnar.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde