Mihajlović: Prvo uticaj na životnu sredinu, pa onda rudnik

„Država neće napraviti nijedan korak u realizaciji projekta Jadar bez poštovanja procedura zaštite životne sredine, ma koliko ovaj projekat bio značajan,“ izjavila je potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Ona je tokom posete Loznici, sa gradonačelnikom Vidojem Petrovićem i načelnikom Mačvanskog upravnog okruga Vladanom Krasavcem, razgovarala o budućem rudniku jadarita i daljoj izgradnji elektromreže za potrebe stanovništva i budućih investitora.

„Projekat Jadar je bio najvažnija tačka sastanka, jer će imati uticaj na celu Evropu. Ovde se nalazi 10 odsto svetskih rezervi litijuma i to je veliko bogatstvo, ali ništa se neće uraditi ako se ne bude ispoštovala svaka odluka i procedura u oblasti zaštite životne sredine“, izjavila je ministarka Mihajlović posle sastanka.

Ona je najavila da će biti foormiran tim od predstavnika Ministarstva i lokalne samouprave, koji će dnevno razmatrati sva pitanja u vezi sa ovim projektom, s ciljem da se građani istinito obaveštavaju o svemu i spreči širenje neistina i poluistina, prenosi B92.

Kompanija Rio Sava Exploration, deo korporacije Rio Tinto, nedavno je najavila da bi izgradnja podzemnog rudnika za eksploataciju jadarita u blizini Loznice, iz koga se dobija litijum za proizvođu baterija za električne automobile, trebalo da počne naredne godine i da traje do 2026. 

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde