Merkel posle 15 godina „smenjena“ sa mesta najmoćnije žene sveta

Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel, po izboru Forbesa, više nije najmoćnija žena na svetu a na tom mestu ju je nasledila filantropkinja i bivša supruga osnivača Amazona Džefa Bezosa, Mekenzi Skot.

Skot se tako po prvi put našla na vrhu Forbsove liste 100 najmoćnijih žena, smenivši Merkel nakon 15 godina.

Merkel ne samo da više nije u vrhu, već je uopšte nema na najnovijoj listi objavljenoj 7. decembra. Glavni razlog zašto je Skot kao treća najbogatija žena na svetu sa bogatstvom od 59,4 milijarde dolara završila na vrhu ove liste je njen ogroman filantropski rad, navodi se u objašnjenju Forbes-ove odluke.

Skot je, prema tim izvorima, dala 8,6 milijardi dolara svog bogatstva u dobrotvorne svrhe, uključujući 2,7 milijardi dolara samo u ovoj godini, dok je samo u decembru prošle godine ustupila preko 4 milijarde dolara, prenose agencije.

U Top 3 najmoćnije žene ušle su i aktuelna potpredsednica SAD Kamala Haris i predsednica Evropske centralne banke (ECB), Kristin Lagard.

Na listi su i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (8), predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi (15), direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva (22), kraljica Elizabeta Druga (70), ali i Rijana (68), Bijonse (76) i Serena Vilijams (85)

Moćne žene na listi za 2021. godinu kontrolišu ili utiču na prihode vredne 3.300 milijardi dolara i nadgledaju 6,7 miliona zaposlenih.

Na ovogodišnjoj rang listi je i 14 žena milijardera sa bogatstvom od 167 milijardi dolara, prenosi Investitor.me

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde