Meksiko osnovao državnu firmu za vađenje i prodaju litijuma

Dok se u Srbiji ne zna da li je Rio Tinto otišao ili je još ovde, dok traje rasprava o tome da li ćemo sa litijumom “izmisliti internet” ili ne, jedna vlada u svetu je definitivno donela odluku u vezi ovog metala.

Kako javljaju agencije, meksička vlada osnovala je državnu firmu za vađenje i prodaju litijuma u okruženju snažnog rasta globalne potražnje za ključnom sirovinom za proizvodnju baterija za električna vozila

Litijum će se ubuduće u Meksiku proizvoditi i prodavati isključivo preko kompanije Litio para Mexico (Litijum za Meksiko), prema uredbi predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradora. LitioMx će poslovati nezavisno od ministarstva  energetike, a s radom će početi u idućih šest meseci.

Meksiko je u aprilu reformisao zakone o rudarstvu, nacionalizacijom aktivnosti istraživanja, vađenja i prodaje litijuma. Taj se metal još ne vadi u Meksiku, ali država je izdala potrebne dozvole. Predsednik Obrador izjavio je u maju da Meksiko sarađuje s Argentinom, Bolivijom i Čileom na osnivanju udruženja za litijum koja će omogućiti razmenu znanja o eksploataciji ključne sirovine za proizvodnju baterija.

Sa rezervama od oko 244 miliona tona, nalazišta litijuma koje je otkrila kanadska kompanija Bacanora u severoistočnoj meksičkoj državi Sonora najveća su na svetu i sadrže znatno više od drugoplasirane lokacije Thacker Pass u američkoj državi Nevadi (178 miliona tona).

Potražnja za litijumom mogla bi se upeterostručiti u sledećih 35 godina, prema istraživanju tržišta. Metal je ključna komponenta za većinu modernih baterija visokih performansi i posebno je tražen u industriji električnih vozila.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde