Mekenzi Skot do sada donirala četiri puta više novca nego njen bivši muž tokom svog života

Otkako se 2019. godine razvela od osnivača Amazona Džefa Bezosa, 51-godišnja Mekenzi Skot je postala jedna od najvećih filantropa na svetu.

Za manje od dve godine poklonila je ukupno 8,8 milijardi dolara za više od 780 organizacija, izračunao je Forbes, koji ju je prošle godine označio kao najmoćniju ženu na svetu.

To znači da je dala četiri puta više novca nego što je njen bivši muž donirao tokom svog života. Samo u februaru ove godine, devet organizacija je objavilo da je dobilo novac Mekenzi Skot u ukupnom iznosu od 264,5 miliona dolara.

Donacije Mekenzi Skot dolaze u obliku neograničenih grantova, što znači da neprofitne organizacije mogu da potroše novac kako god žele, a ne da ispunjavaju određene programe. Iako ova vrsta davanja nije nova, Skot stavlja u središte pažnje filantropiju zasnovanu na poverenju, koja nastoji da reši neravnotežu moći između bogatih finansijera i neprofitnih organizacija.

Ono što je razlika u odnosu na neke prethodne donacije, Skot ih nije javno objavila, kao što je to činila u prošlosti. Ona je nedavno rekla da se mediji previše fokusiraju na nju, a ne na grupe kojima daje novac. Međutim, najavila je da će ove godine pokrenuti veb stranicu sa bazom podataka o grantovima koja se može pretraživati.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde