McDonald’s nakon tri decenije prodaje biznis u Rusiji

Američka kompanija McDonald’s saopštila je da počinje prodaju svog poslovanja u Rusiji, javlkjaju svetski mediji.

Biznis američke kompanije uključuje 850 restorana sa 62.000 zaposlenih, a razlog prodaje je humanitarna krizu izazvana invazijom Rusije na Ukrajinu.

Prethodno je McDonald’s objavio da privremeno zatvara svoje restorane u Rusiji, ali da će nastaviti da plaća zaposlene. Međutim, sada je saopšteno da će tražiti da ruski kupac unajmi radnike i plaća ih sve dok se prodaja formalno ne zatvori.

Dok pronađe kupca za svoje restorane, McDonald’s je saopštio da će ukloniti žute lukove i druge simbole i znakove sa imenom kompanije.

Trošak odlaska 1,2 milijarde

Kompanija sa sedištem u Čikagu, poseduje 84% svojih prodavnica u Rusiji, i rekla je da su njeni restorani tamo i u Ukrajini doprineli sa 9% njenog godišnjeg prihoda, ili oko 2 milijarde dolara.

Kao deo izlaska, kompanija očekuje da će zabeležiti negotovinski trošak između 1,2 milijarde i 1,4 milijarde dolara.

Prvi McDonald’s u Rusiji otvoren je u Moskvi pre više od tri decenije, ubrzo nakon pada Berlinskog zida. Bio je to simbol ublažavanja hladnoratovskih tenzija između SAD i Sovjetskog Saveza.

Slično McDonald’s-u svoj rad u Rusiji pauzirale su i kompanije Starbucks, Coca-Cola i Pepsi, kao i Netflix, Levi’s, Burbery, Ikea i Unilever.

Kompanije širom sveta pokušavaju da smanje svoje veze sa Rusijom nakon što su SAD, EU i Velika Britanija pokušale da je ekonomski izoluju sankcijama.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde