Mate Rimac i Vlada Hrvatske partneri na projektu koji donosi milijarde od EU

Rimac Automobili Mate Rimca i Tesla Ilona Maska među dobitnicima su 2,9 milijardi evra bespovratnih sredstava koje će Evropska unija dodeliti evropskim kompanijama kako bi razvile novi ekosistem za baterije. 

Cilj EU je prekinuti zavisnost i prestići Kinu u području električnih automobile, a  ključan deo te strategije su upravo baterije za vozila, piše Jutarnji list. Evropska komisija objavila je da je odobrila 42 pojedinačna projekta iz 12 država članice u četiri vertikale.

Mate Rimac, koji proizvodi baterije za hyper električne automobile po čemu je globalno jedinstven, nalazi se u vertikali baterijskih sistema. Zasad nije objavljeno koliko će od tog novca primiti. Ali, kako list saznaje taj će podatak biti objavljen u narednom razdoblju, jer EU jednako kao i Hrvatska mora objavljivati iznose državne pomoći preduzetnicima. U vertikali s Rimcem su još Tesla, zatim BMW, FCA te AVL.

„Električni automobili i baterijski sistemi su definitivno industrija budućnosti koja već danas ima veliki značaj i efekt na ekonomije zemalja koje prednjače u industriji, a ja sam ponosan što se u ovoj investiciji, koja će primarno ići u stare članice Unije, što i Hrvatsku stavljamo na mapu automobilske i baterijske industrije“, kaže Rimac.

U Vladi Hrvatske navode da je ova finansijska injekcija rezultat projekta na kojem je radilo 12 članica Unije.

„Projekt su uz Hrvatsku zajednički pripremile Austrija, Belgija, Finska, Francuska, Nemačka, Grčka, Italija, Poljska, Slovačka, Španija i Švedska, a sprovođenje projekta trajaće do 2028. godine. Direktni partner Hrvatske na projektu je kompanija Rimac Automobili„, pojašnjavaju u Vladi.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde