Mask se preselio u Teksas i posvećuje se novom biznisu

Vlasnik Tesle Ilon Mask nedavno se preselio u Teksas odakle će početi da se bavi i novim biznisom i tamošnjim stanovnicima ponudi – struju.

Pregovori o snabdevanju električnom energijom zakazani su za početak septembra u Teksaškoj komisiji za komunalne usluge. Očekuje se da će snabdevanje preuzeti nova Teslina podružnica pod nazivom Tesla Energy Ventures, izveštava Texas Monthly, a prenosi tportal.

Kaže se da je Mask pregovarao o prodaji električne energije direktno sa državnom mrežom ERCOT, jer je Teksas jedina država s vlastitom električnom mrežom koja ne deli energiju sa susednim državama.

Tim potezom stanovnici Teksasa čiji su domovi opremljeni solarnim panelima mogli bi da dele energiju s državnom električnom mrežom. Ti bi domovi mogli čak poslužiti kao mini elektrane, povezane državnom mrežom.

Tesla bi trebao koristiti mrežu solarnih kolektora za izgradnju baze korisnika, a oni bi se mogli povezati putem mobilne aplikacije i web stranice. Podaci pokazuju da su stanovnici Teksasa do sada za svoje potrebe instalirali više od gigavata solarnih kolektora.

Očekuje se da će Teksaško javno komunalno preduzeće u novembru doneti odluku o odobrenju ili odbijanju Maskova predloga snabdevanja električnom energijom.

Nova inicijativa će ići uporedo sa izgradnjom dve megabaterije u Teksasu. Jedna je još u izgradnji i nalazi se u blizini Ostina, a druga u blizini Hjustona.

Teksas se još uvek nije potpuno oporavio od masovnog nestanka struje koji je pogodio državu zbog lošeg vremena u februaru ove godine. Od tada su neki dobavljači električne energije napustili tržište, a prijavilo se 13 novih, saopštila je komisija za Texas Monthly.

Mask je još prošle godine najavio da se seli u Teksas, pa su i njegove kompanije onde postale, logično, i aktivnije.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde