Mask na Twitteru ponudio 100 miliona za naučni poduhvat

Šef Tesla Motorsa Ilon Mask ponudio je na Twitteru 100 miliona dolara nagrade za razvoj najbolje tehnologije hvatanja emisije ugljen dioksida.

Hvatanje emisija koje zagrevaju planetu postaje kritični deo mnogih planova u borbi protiv klimatskih promena, ali do danas je postignut vrlo mali napredak u tehnologiji, s naporima usmerenim na smanjenje emisija, a ne na uklanjanje ugljenika u vazduhu.  

https://twitter.com/elonmusk/status/1352392678177034242

Međunarodna agencija za energiju (IEA) poručila je krajem prošle godine da je potreban nagli porast u primeni tehnologije za hvatanje ugljenika ako zemlje žele postići ciljeve neto emisije gasova na nulu.

Pored toga, Norveška je u septembru prošle godine objavila da će finansirati dve trećine velikog projekta prikupljanja i skladištenja ugljen dioksida, što će biti pokušaj da se smanji emisija gasova sa efektima staklene bašte.

Projekat nazvan Longšip po brodovima koje su koristili Vikinzi svetu će pomoći da dostige ciljeve Pariskog sporazuma o klimi, a dostizanje tih ciljeva bilo bi mnogo skuplje bez hvatanja i skladištenja ugljenika.

Sam Ilon Mask napisao je i da će o detaljima obavestiti sledeće nedelje.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde