Li Jae-Jong: Iz zatvora na čelo Samsunga

Južnokorejski elektronski gigant Samsung imenovao je Li Jae-Jonga za svog izvršnog predsednika.

Simbolični potez znači da će najveći svetski proizvođač pametnih telefona sada zvanično voditi treća generacija porodice osnivača.

Ova odluka samo formalizuje ulogu Lija od 2014.godine kada je preuzeo dužnost nakon što je njegov otac, pokojni predsednik Samsung grupe, Li Kun-hi, hospitalizovan. Umro je 2020.

Kako piše BBC, Li je osuđen za mito i proneveru 2017. godine i dva puta je bio u zatvoru zbog podmićivanja bivšeg predsednika.

U avgustu prošle godine, Li je pušten iz južnokorejskog zatvora na uslovnu slobodu nakon što je odležao 207 dana u zatvoru. Bila je to nešto više od polovine kazne koju je dobio.

U saopštenju, kancelarija tadašnjeg predsednika Mun Džae-ina saopštila je da je njegovo oslobađanje izvršeno u nacionalnom interesu i zatražila razumevanje.

Godinu dana kasnije, pomilovao ga je novi predsednik Ioon Suk-ieol. Li je proglašen krivim za podmićivanje, proneveru i prikrivanje prihoda u vrednosti od oko 6 miliona dolara.

Problemi

Današnja najava usledila je u trenutku kada se Samsung Electronics suočava sa sve većim problemima jer potražnja za proizvodima kompanije opada zbog rastuće inflacije, rasta kamatnih stopa i sumornih ekonomskih izgleda.

U četvrtak je najveći svetski proizvođač memorijskih čipova i pametnih telefona prijavio pad profita u trećem kvartalu od 31%.

Takođe je upozoreno da će neizvesnosti širom sveta verovatno smanjiti potražnju do početka sledeće godine, pošto globalna ekonomska kriza pogađa tržište elektronskih uređaja.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde