Letos kupili Nordeus, a sada još jednu firmu za 12 mlrd dolara

Nešto pred Novu godinu objavili smo da je vrednost spajanja i preuzimanja kompanija (M&A) u 2021. godini na globalnom nivou premašila pet biliona dolara. To se desilo prvi put ikada i oboren je rekord svih vremena, postavljen pre skoro 15 godina.

Kako je počela 2022., čini se da je moguće da se to nadmaši.

Naime, kompanija Take-Two Interactive Software objavila je da kupuje razvojni studio Zynga Inc. Vrednost transakcije je 12,7 milijardi dolara, koja će biti isplaćena delom u kešu, a delom u deonicama. Ako sve bude u redu, proces preuzimanja završiće se u junu ove godine.

Zynga je veliku poplarnost stekla zahvaljujući saradnji sa Facebook-om, naročita kada je igrica FarmVille u pitanju. U poslednje vreme okrenula se mobilnim platformama u nadi da će kapitalizovati veliki rast ove industrije na pametnim telefonima. 

Take-Two, Nordeus i gejming industrija

Take-Two sa druge strane nastavlja sa akvizicijima. Tvorac igara „Grand Theft Auto“, „Civilization“, „BioShock“ i “NBA 2K“, letos je kupio srpski Nordeus za 378 miliona dolara, i takođe očekuje mnogo od ove akvizicije kada gotovo 50 odsto njihovih prihoda dolazi sa mobilnih telefona i koja je sada predmet interesovanja i drugih industrija.

Pre dve godine Microsoft je kupio vlasnika nekoliko franšiza video igara Bethesda za 7,5  milijardi dolara, a iste godine EA je kupio britanski Codemasters za 1,2 milijarde. Prošle godine gigant Tencent objavio je kupovinu Sumo Group, britanskog gejming studija, kao i Turtle Rock Studios, kreatora zombi igre Back4Blood.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde