Leto kada su direktori ‘promenili ploču’

Vreme u kome su direktori bili fini i saosećajni prema svojim zaposlenima tokom pandemije koronavirusa izgleda da je gotovo.

Vreme je neizvesno, recesija na vratima, a šefovi najvećih kompanija posle strpljivog odgovaranja na pitanja zaposlenih i umirujućih tonova, sada su direktori ‘promenili ploču’.

Kako piše Wall Street Journal, izvršni direktori upozoravaju na teža vremena, apeluju na povratak u kancelarije ali i govore zaposlenima da preispitaju potrošnju na putovanja, poslovne obroke ili čak korporativne poklone kao što su majice i šoljice za kafu.

Istraživanje koje je u junu objavio Conference Board, firma za poslovna istraživanja, pokazala je da većina izvršnih direktora misli da recesija dolazi ili je već tu, a kada se lideri plaše pada, njihov način govora i radnje se menjaju.

Raditi više sa manje resursa

List navodi i nekoliko primera promene tog tona u prethodnih meseca dana.

Džefri Braun, izvršni direktor onlajn banke i kompanije za finansijske usluge Ally Financial Inc., rekao je investitorima u julu da je kompanija „duboko angažovana na obezbeđivanju prioriteta samo kada su esencijalni projekti i angažovanja u pitanju.

Meri Bara, izvršna direktorka General Motors rekla je u razgovoru sa analitičarima prošle nedelje da je kompanija „modelirala nekoliko scenarija pada“ i da će smanjiti zapošljavanje i potrošnju.

Mark Zakerberg, izvršni direktor Meta, rekao je krajem jula da kompanija mora da radi sa većim intenzitetom i  da očekuje „da rade više, sa manje resursa“. Inžinjerski lider u istoj kompaniji Maher Saba, rekao je menadžerima ovog leta da identifikuju i prijave loše performanse u kompaniji. „Ako je direktna prijava obična ili loša, oni nisu ono što nam treba; oni propadaju ovoj kompaniji“.

Sundar Pičai, izvršni direktor kompanije Google, pitao je zaposlene tokom prošlonedeljnog sastanka u celoj kompaniji za ideje o tome kako da poboljšaju fokus i izrazio zabrinutost da produktivnost nije u skladu sa nivoom zaposlenosti u kompaniji.

Gas i kočnica

Wall Street Journal navodi i jedan bizaran primer kada je smanjenje troškova kompanije u pitanju. Kompanija Axon Enterprise, koja prodaje tejzer pištolje i kamere za telo policijskim upravama, u julu je pokrenula internu kampanju pod nazivom „troši kao da je tvoje“, zbog sve većih troškova službenih putovanja. Čak je pokrenut i haštag #likeitsiours.

Šta je razlog tome? Prema rečima Riča Bartona, izvršnog direktora kompanije Zillov Group, neke organizacije pokušavaju da iskoriste okruženje makro straha i na neki način uplaše ljude u kancelarijama. “, rekao je Rič Barton,

Sjajno liderstvo predstavlja nešto što je moguće stabilnije. Nije baš efikasno pritiskati papučicu gasa i kočnice sve vreme”, zaključuje Barton.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde