Legendarni investitor predviđa istorijski finansijski slom. Bankari se ne slažu.

Legendarni investitor Džeremi Grantam u intervjuu za Bloomberg istakao je da će podsticajni paket od 1,9 biliona dolara koji Džo Bajden  želi da progura u Kongresu premestiti tržište deonica u još naduvanije „visine“, jer će deo tog novca nesumnjivo sleteti na berze.

Već za prethodna dva paketa, Grantam, koji je tačno predvideo prethodna dva pada deonica, procenio je da mere podsticaja nisu povećale ulaganja i proizvodnju, ali su zasigurno završile barem delimično u deonicama, što je žalosna istina. On strahuje da će sve završiti loše kad „igrači bace poslednji žeton na sto“. Kad se tržišta sruše, to bi mogao biti jedan od najvećih balona u finansijskoj istoriji, boji se Grantam.

Međutim, u Goldman Sachsu odbacuju tvrdnju da su berze jako precenjene. S obzirom na prinose obveznica i cenu novca, indeksi se i dalje trguju ispod istorijskog proseka, rekli su svojim klijentima.

Pritom se oslanjaju na mišljenje ekonomista i nobelovca Roberta Šilera, koji je razvio metode numerizacije najbrojnijih metoda.

„S izuzetno niskim kamatnim stopama koje će još neko vreme ostati na ovom nivou, vlasnički vrednosni papiri i dalje su atraktivni, posebno u poređenju s obveznicama“, napisao je Šiler u svojoj analizi, prenosi Seebiz.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde