Legendarni biznismen postaje svemirski đubretar

Dok se ‘na zemlji’ vode borbe sa pandemijom, na Bliskom Istoku, a od nedavno i u Ukrajini, jedna ‘bitka’ je interesantnija iz dana u dan. Bitka za svemir. 

Uz najpoznatije glavne likove poput Ilona Maska, Džefa Bezosa ili Ričarda Brensona, u nju se uključio još jedan od legendarnih biznismena i inovatora. Stiv Voznijak, suosnivač kompanije Apple i saborac Stiva Džobsa.

Međutim, za razliku od pomenute trojice koji nameravaju da nastane nove planete ili razviju svemirski turizam, Voznijak ima nameru da im za to ‘prokrči put’. 

Voznijak je uložio novac u svemirski otpad.

Pretnja iz svemira

Milioni krhotina lete u Zemljinoj orbiti nekontrolisano, preteći da unište aktivne satelite. To je pitanje i koje dobija sve veću pažnju kako se broj aktivnih satelita u svemiru povećava poslednjih godina. Sudari između objekata u svemiru mogu izazvati katastrofalne lančane reakcije, a previše smeća oko Zemlje moglo bi dovesti do dana kada je lansiranje rakete u orbitu jednostavno previše opasno. 

Tu nastupa Privateer. Misija ove kompanije je da razvije bolje praćenje objekata u svemiru i da koristi ove podatke da spreči katastrofalne sudare. Ove nedelje je kompanija napustila takozvanu ‘stelt’ fazu i kreće sa prvom verzijom svog softvera.

Stručnjaci i prijatelji

Za to je Voznijak angažovao dugogodišnjeg poslovnog poznanika Aleka Fildinga, a njih dvojica su doveli Moriba Jaha, doktora nauka i profesora orbitalne mehanike koji je veći deo svog života posvetio akademskoj zajednici pokušavajući da podigne svest o sve većoj pretnji koju predstavlja proliferacija krhotina i smeća.

„Nalazimo se na jasnoj prekretnici i suočavamo se sa eksponencijalnim rastom komercijalizacije svemira. Bolje, globalno razumevanje onoga što je već u svemiru, ključno je za pokretanje nove svemirske ekonomije”, rekao je Voznijak za CNN Business. 

Potrebno još investicija

Postavlja se pitanje da li Privateer zaista može da izgradi takvu bazu podataka i zaradi dovoljno novca da sam sebe izdržava. On što se za sada zna je da Voznijak izgleda u ovom poslu nije da bi zaradio novac. To je potvrdio i Filding. On nije rekao koliko je kompanija do sada skupila novca, ali da će i pored Voznijakove investicije, Privateer tražiti dodatnu podršku „relativno brzo“.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde