Ona je ’kuma’ Silicijumske doline i otkriva zlata vredno TRICK pravilo

Ester Vučicki ili Woj poznata je i kao ’kuma’ Silicijumske doline, ali i po onome što se zove TRICK pravilo.

Veoma je cenjena kao profesor i psiholog, a njena specijalnosti su pedagoška psihologija i komunikacija. Sada ima 80 godina.

Medije je privukla i kao više puta nagrađivana profesorka i majka tri ćerke koje su na veoma visokim direktorskim i profesorskim pozicijama (U jednom od intevjua Vučicki su pitali da li je tačno da su njene ćerke zejedno ’teške’ 300 miliona dolara? Potvrdila je da su sve tri veoma uspešne).

Profesorka Vučicki je bila i mentor Lisi Brenon Džobs, ćerki Stiva Džobsa. Forbes ju je uvrstio u svoju 50 over 50 listu najuticajnijih u 2021.

Kao uspešna majka i profesorka, privukla je mnoge roditelje i poslovne ljude koji su od nje želeli savet i dolazili su sa pitanjima:

Kako da vaspitavam svoju decu da budu uspešni?

Kako da uspešno komuniciram sa kolegama?

Kako da očuvam kvalitetne odnose sa drugima?

Sav pedagoški rad i aktivnost Vučicki ne bi bio poznat široj javnosti da se nije odvažila i pre dve godine izdala knjigu How to raise successful people (Kako odgajiti uspešne ljude).

Blago ove knjige je zapravo TRICK pravilo koje je Vučicki sprovodila u vaspitavanju i odnosu sa ljudima.

TRUST (poverenje)

Vučicki: Roditelji ste i plašite se. I vaša će se deca plašiti – da budu to što jesu, da rizikuju, da ustanu protiv nepravde. Ali, kada verujete u svoje izbore, verovaćete i da će vaša deca donositi dobre odluke na putu osamostaljivanja i jačanja. Isto je i sa vašim odnosima u kolektivu ili sa prijateljima.

RESPECT (poštovanje)

Vučicki: Najvažnija vrsta poštovanja koju možete pokazati vašoj deci je poštovanje njihove individualnosti i autonomije. Svako dete ima neki dar i na vama kao roditeljima nije da govorite deci šta treba da budu, čime da se bave, kakav život treba da žive. Vaš je zadatak da negujete taj njihov dar i da podržite njihove ciljeve, ne vaše. Tako je i u međuljudskim odnosima – poštujte drugog, njegove potrebe i ličnost.

INDEPENDENCE (nezavisnost)

Vučicki: Deca koja od malih nogu nauče samokontrolu i da budu odgovorna (a to ste ih naučili jer ste im verovali i poštovali ih), mnogo se bolje kao odrasli nose sa izazovima i imaće bolje razvijenu kreativnost i osećaj za inovacije. Istinski nezavisna deca, a kasnije i odrasli ljudi, sposobna su da se nose sa teškoćama, preprekama ili dosadom i svim neizbežnim situacijama u životu. Imaju stvari pod kontrolom iako je oko njih haos.

COLLABORATION (saradnja)

Vučicki: Ovo znači raditi zajedno – kao porodica, kao tim, kao kolektiv. Za vas roditelje to znači da podržite decu da učestvuju u diskusijama i odlukama. Ne treba da govorite vašoj deci šta da rade već da ih pitate za njihove ideje i predloge i da zajedno dolazite do rešenja.

KINDNESS (ljubaznost)

Vučicki: Prava ljubaznost podrazumeva zahvalnost i opraštanje, pomoć i podršku drugima. To je zapravo svest da izvan vas postoji neki drugi svet. Važno je da pokažete svojoj deci i drugim ljudima da su najveće dobro i zadovoljstvo u postupcima koji život nekog drugog čini boljim.

Svi smo nečija deca i svako je prošao detinjstvo i odrastanje. Odraslo doba i odnos prema životu i životnim izazovima pokazaće vam koliko su vas roditelji poštovali, koliko su verovali u vas ili koliko ste sarađivali. Vučicki podseća i podvači: „…Vi ste roditelji vaše dece i potrebni ste im. Ako im verujete i ako ih poštujete, oni će postati osobe kakva treba budu.

Najviši cilj koje ima TRICK pravilo je da postanemo samoodgovorni u samoodgovornom svetu. To je ono što treba da postignemo kao roditelji, kao kolege, kao prijatelji – glavna je ideja profesorke Ester Vučicki.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde