Kontroverzni biznismen pronađen mrtav u zatvoru u Španiji

Džon Mekafi, preduzetnik i tvorac istoimenog kompjuterskog antivirus programa, pronađen je mrtav u zatvorskoj ćeliji u Barseloni nekoliko sati pošto je španski sud pristao da ga izruči u SAD zbog optužbi za utaju poreza.

Lokalno katalonsko ministarstvo pravde saopštilo je da su zatvorski lekari pokušali da ga reanimiraju, ali nisu uspeli.

U saopštenju se navodi da „sve ukazuje“ da je Mekafi počinio samoubistvo.

Mekafi, je kontroverzna figura posebno istaknuta 1980-ih godina kada je njegova kompanija izdala prvi komercijalni antivirusni softver – McAfee VirusScan – i pomogla da se pokrene industrija od više milijardi dolara.

Iako je taj posao prodao Intelu, on i dalje razvija sopstvene proizvode za kibernetičku sigurnost. Okušao se i u politici, kada je pokušao da postane kandidat Libertarijanske stranke za američke predsedničke izbore 2016. i 2020. godine. Gaji prezir prema plaćanju poreza,  a 2012. godine bio je u centru pažnje medija kada ga je policija za smrt svog komšije na Belizima označila za  „osobu od interesa“, ali na kraju nije bio osumnjičeni.

Nedavno je objavljeno, da su Mekafi i njegov telohranitelj Džimi Gejl Votson Džunior optuženi  za promociju kriptovaluta na Mekafijevom Twitter nalogu kako bi naduvali cene.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde