Kompanije sa „blanko čekom“ otkazuju izlazak na berzu

Sve više takozvanih “blanko ček” kompanija odustaje od lova na ugovore pre nego što on uopšte počne, što ukazuje na to da se aktivnosti na donedavno živahnom tržištu akvizicija specijalne namene (SPAC) usporavaju.

Sedam kompanija za akviziciju posebne namene, koje su nameravale da zajedno prikupe više od 2,5 milijardi dolara, pisalo je američkoj Komisiji za hartije od vrednosti (SEC) sa zahtevom da se planirane inicijalne javne ponude od početka januara otkažu, javlja Financial Times (FT).

Kako prenosi Biznis.rs, još jedna ovakva kompanija je ove nedelje povukla svoju izjavu o registraciji. Pet njih je već u decembru povuklo planove za izlazak na berzu (IPO), što je posebno značajno ako se u obzir uzme činjenica da je u prvih 11 meseci 2021. godine zabeleženo samo tri odustajanja od IPO, navodi se u analizi regulatornih podnesaka koju je sastavila firma za analizu podataka Sentieo.

Prošle godine SPAC firme su po prvi put prikupile više sredstava u odnosu na one koje su odabrale tradicionalni IPO. Međutim, entuzijazam investitora je poslednjih meseci splasnuo zbog kombinacije lošeg učinka, oštrije regulatorne kontrole i nekoliko većih skandala.

Firma Riverside Management Group prikupila je 1,1 milijardu dolara kroz tri IPO za SPAC kompanije između februara 2019. i februara 2021. Poslednja listirana SPAC kompanija tek treba da pronađe firmu voljnu da joj se pripoji.

Prošle nedelje kompanija Riverside je otkazala četiri neiskorišćene registracije, od kojih je najveća trebalo da prikupi 725 miliona dolara.

SPAC kompanije imaju rok od 18 meseci do dve godine da kompletiraju sporazum nakon izlaska na berzu, a nakon toga su u obavezi da vrate sav prikupljeni novac investitorima. Od početka 2020. godine, više od 850 SPAC firmi je izašlo na berzu, a oko 600 njih traži firmu za spajanje.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde