Kompanija Rimac Automobili izlazi na berzu 2022. godine?

Hrvatska kompanija Rimac Automobili planira da izađe na berzu u 2022. godini, pa će vrednost ove kompanije biti oko 5 milijardi evra, prenosi agencija Reuters pisanje nemačkog “Manager Magazina” i dodaje da će Rimac zajedno s Porscheom preuzeti Bugatti.

Mediji pišu da će u okviru preuzimanja Bugattija, Rimac imati 55 odsto deonica, a Porsche 45 procenata, te da će ugovor o preuzimanju Bugattija verovatno biti objavljen tokom leta.

“Car and Driver” je nedavno objavio takođe da će Rimac Automobili i Porsche zatim pokrenuti zajedničku kompaniju s Rimcem u kojoj bi hrvatska kompanija bila većinski deoničar.

Mediji podsećaju da su se još u septembru 2020. godine pojavile informacije o tome da VW Group razmišlja o prebacivanju vlasništva nad Bugattijem na Rimac Automobile, a da zauzvrat dobiju određen udeo u Rimčevoj firmi. O tome je govorio i šef Porschea u februaru ove godine rečima da se „u ovom trenutku intenzivno razmišlja kako osigurati razvoj Bugattija na najbolji mogući način”. 

“Rimac bi u tome mogao da odigra značajnu ulogu, jer se ta dva brenda tehnološki uklapaju“, rekao je ranije šef Porschea Oliver Blume za “Automobilwoche”.

Inače, osnivač i direktor kompanije Rimac Automobili, Mate Rimac, pre samo deset godina bio je, kako sam kaže, jedini zaposleni u ovoj kompaniji koja se tada nalazila u garaži.

“Od tada smo narasli na oko hiljadu zaposlenih, ušli u strateška partnerstva s Porscheom, Hyundai Motor Grupom i drugim značajnim partnerima, te sarađujemo s najvećim imenima automobilske industrije. Ali, ono čemu smo ostali posvećeni je razvoj našeg poslovanja u Hrvatskoj; ponosni smo što smo ostali ovde i što će ova nova lokacija postati naš dugoročni dom,” rekao je Rimac, a pisao Bonitet.com povodom najave da će Rimac Automobili graditi novi kampus kompanije u Hrvatskoj, čija je ukupna vrednost investicije preko 200 miliona evra.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde