Kome sve novim predlogom budžeta Bajden diže poreze?

Američki predsednik Džo Bajden objavio je predlog budžeta koji predviđa veće poreze za bogate, manji deficit i više novca za odbranu, policiju, obrazovanje i javno zdravstvo.

Predlog budžeta iznosi 5,790 milijardi dolara za fiskalnu 2023., koja počinje 1. oktobra ove godine, sa deficitom od 1,150 milijardi dolara.

Bajden predlaže novi minimalni porez od 20 procenata koji će obuhvatiti maksimalno 0,01 odsto domaćinstava i pojedinaca čije bogatstvo vredi više od 100 miliona dolara.

U predlogu prosleđenom Kongresu propagira se smanjenje deficita federalnog budžeta za više od 1.000 milijardi dolara u narednih 10 godina. Predviđa se da to bude delom ostvareno podizanjem stope poreza na dobit preduzeća sa 21 na 28 posto, što je stopa koju favorizuju progresivne demokrate, ali se tome protive umerenjaci koji su ključni u toj stranci, piše CNBC.

Za odbranu je predviđeno 795 milijardi dolara, 915 milijardi je za razne programe u zemlji, dok je ostatak namenjen socijalnom osiguranju, zdravstvenom osiguranju i kamatama na državni dug.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde