Koliko je blizu vreme čipova u mozgu?

„Kompjuteri nisu više samo uz nas u svakom trenutku – na nama su. Recimo, moja ćerka uđe u kuhinju i pita: ‘Kakvo je vreme?’ Pogleda me kao da imam tri glave kad sednem pred kompjuter, otvorim internet stranicu i upišem poštanski broj kako bih proverio vremensku prognozu. Što je iduće? Iduća je ideja ambijentalnih kompjutera”.

Ovo su reči Majka Behtela, glavnog futurologa u Deloitte Consulting-u, koji s timom radi na predviđanju trendova u tehnologiji koji će već sutra biti naša stvarnost. 

“Odmičemo se od ekrana i idemo prema razgovoru s uređajima, a uskoro ćemo se odmaknuti od njih u potpunosti. Ne možemo realno očekivati da ćemo imati 15 pametnih zvučnika u kuhinji. A nakon toga? Kompjuteri u našem mozgu”, nastavlja Behtel. 

Svaki put kad čujemo za čipove u mozgu, povučemo se. ‘Ne znam baš, to mi zvuči prilično ludo.’ Ali isto kao što moja ćerka misli da sam ja malo bez veze zato što idem na kompjuter kako bih saznao prognozu, tako bi moja unuka mogla da misli da je ona bez veze jer uopšte mora da pita. Moja unuka će verovatno imati termostat u mozgu koji je automatski podešen da prilagođava temperaturu prema signalima u njenom mozgu koji pokazuju da joj je prehladno ili toplo“.

Upravo o ovim stvarima Majk Behtel će govoriti u Zagrebu na konferenciji Future Tense

Ovaj Amerikanac je inovator, izumitelj, futurolog i profesor koji trenutno vodi futurološki odsek u Deloitte-u, kojeg je i osnovao. Svoj pristup futurologiji naziva „pragmatičnim“ te ističe kako pristupa predviđanjima kao strateškoj disciplini. U Deloitte-u takođe vodi inovatorski tim, a profesor je korporativnih inovacija na Univerzitetu Notre Dame. Behtel ima bogato i dugogodišnje iskustvo u privatnom sektoru, a trenutno je jedan od vodećih svetskih futurologa. Njegovi su radovi objavljeni u prestižnim časopisima poput Wall Street Journal-a, The World Economic Foruma, Bloomberg-a, Business Insider-a… 

Osim njega, 8. i 9. juna na ovoj konferenciji govoriće i pet renomiranih svetskih futurologa koji će izneti svoja predviđanja o budućnosti poslovanja. To su Danjiel Suskind, An Lise Kjaer, Ijan Jeoman, Daria Daša Krivonos i Majk Volš. 

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde