Ko su lažovi i šta je uspeh za Havijera Bardema, glumca koga sve uloge hoće?

Glumac koga sve uloge hoće, majstor zanata transformacije sa uglednim glumačkim pedigreom, Havijer Bardem (53) jedno je od traženijih holivudskih lica. Mnogi to zovu uspehom, ali, da li je i za njega uspeh postati slavno glumačko lice?

Zvanično, Bardem je do sada odigrao oko 70 uloga na velikom platnu. Bilo je tu i skupih holivudskih produkcija, od uloge u jednoj od avantura Džejmsa Bonda i Pirata sa Kariba i Dine, do evropskog filma manjih i većih budžeta. Ono što bi vam kritika sigurno preporučila od filmova sa Bardemom u nekoj od uloga su Nema zemlje za starce, Kolateral, Majka, Svi znaju, More u nama, Živo meso.

Havijer Bardem u potrazi za pozivom

Iako je studirao slikarstvo, odustao je od poziva umetnika jer konačno nije sebe smatrao dovoljno talentovanim. Zatim se posvetio različitim poslovima – od fizičkog rada na građevini i stripera do pisca. Ipak, zaustavio se na glumi i prvi je španski glumac koji je nominovan za Oskara i koga je napokon zaslužno zaradio.

Bardem je zanimljiv sagovornik na temu uspeha i promena poziva u životu.

Pošto su svi u porodici aktivni u filmskoj industriji, od njega se nije očekivalo da će toliko lutati. Kada se konačno zaustavio na glumi, i tu je lutao, i luta dan danas. Neverovatan je dijapazon uloga koje je dobio – od seks simbola u crnim komedijama do psihopata, brižnih očeva i ljubavnika. Od saradnji sa rediteljima oskarovcima koji su ušli u filmsku istoriju, može da se pohvali radom sa Formanom, braćom Koen, Vudi Alenom, Semom Mendezom. Može i da se pohvali brakom sa omiljenom Penelope Kruz na čemu mu verovatno zavidi bar pola planete.

Bardem je otac, blizak prijatelj Toma Kruza koji ’veruje u Boga i Al Paćina’. Voleo bi ponekad da ima telo Breda Pita, ali to mu i nije toliko bitno. Ume da odbije ulogu i to od najvećih uz jasne argumente. Kada su ga braća Koen pozvali da glumi u filmu Nema zemlje za starce (2007), bez razmišljanja je obrazložio:

Slušajte, ja sam pogrešan izbor. Ne vozim, loše govorim engleski i mrzim nasilje“. Kruži priča da su ga upravo zato i angažovali za ulogu.

Od majke nauk

Prvu lekciju o uspehu i neuspehu naučio je od majke koja je sama odgajala njega i još dva sina. Bardem se često vraća na period odrastanja i divljenja koje je osećao prema lavovskoj energiji majke, kako je rekao.

Moje je poreklo špansko i izuzetno patrijarhalno. Moj otac je često bio odsutan tako da sam svet naučio da gledam očima žene. Razumeo sam još tada šta na ovom svetu znači biti žena i šta znači biti glumica šezdesetih u Španiji. To nije bio nivo prostitutke, već i niže od toga“, u intervjuu za The Talks rekao je Bardem.

Lažovi

Šta o uspehu i neuspehu misli poznati španski glumac?

I uspeh i neuspeh su lažovi! Voli pesmu Metalike Moth into the Flame. Moljca privlači plamen, kao i slava, ali se sprži. Tako i uspeh ili neuspeh mogu biti taj plamen i od njih se treba kloniti. Te dve stvari ništa ne znače. Znači da treba leteti, rasti, učiti. Ali, živimo u vreme u kom je privlačnost sjaja, zlata, nakita i scenskog svetla ogromna tako da se ljudi od njih ispeku, sprže“, rekao je u istom intervjuu Bardem. I sam se, kako kaže, svaki dan opeče i to kada najmanje očekuje.

Plamen koji je sjajniji od drugih je baš onaj od koga treba bežati. Kada šetamo crvenom tepihom i čujemo da zovu: Havijer! Penelopa!, okrenemo se jer pomislimo da nešto nije u redu, da smo uradili nešto loše. A, onda, vidimo da ne stojimo pod dobrim uglom za fotografisanje“, Bardem daje samo jedan primer iz života velikih zvezda sa crvenog tepiha. „Trivijalno je“, potvrđuje Bardem. „Nije to moja krivica“, završava.

Bardem i uspeh danas

Na pitanje šta je za njega uspeh danas, Bardem kaže:

Stariji sam. Ono što najviše sada cenim je da budem dobar otac, najbolji suprug koliko mogu što je najteže. Moram svu svoju pažnju i ljubav i vreme da uložim u ljude koje volim i do kojih mi je stalo. Vreme je sve. Vreme je kvalitet, pogotovo za decu“.

Bardema iscrpljuje da misli o tome što ga čeka, poslovno i privatno. To ’dalje’ mu daje smisao i motivaciju. A, ono što je bilo smatra nebitnim i nevažnim.

Čist sam. Odradio sam šta je trebalo. Rešio sam bitne stvari. I da umrem danas, u redu je. Probao sam, bio sam ok“, rekao je veliki umetnik i glumac Havijer Bardem, miljenik filmske publike, koji će ostaviti filmski trag i naredne dve godine najavom uloga u tri nova ostvarenja koja su u postprodukciji. Jedan je i drugi deo spektakla Dina.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde