Ko su Ilja i Heder, bračni par kome preti 20 godina zatvora zbog krađe kriptovaluta

Bračni par Ilja Lihtenštajn (34) i Heder Morgan (31) uhapšeni su i optuženi da su pokušali da operu novac koji je ukraden tokom velikog hakovanja na berzi kriptovaluta Bitfinex 2016. godine.

Radi se o delu od 120,000 Bitcoina koji su ukradeni u avgustu 2016. godine. U to vreme, ukradeni iznos je vredeo oko 72 miliona dolara. Danas vredi oko 4 milijarde dolara.

Za ovo delo zaprećena kazna je 20 godina zatvora, a kako navode mediji radi se o najvećoj zapleni finansijske imovine u istoriji i najpoznatijem slučaju u nedavno najavljenim pojačanim naporima američkog pravosuđa da se uhvati u koštac s kriminalnim aktivnostima vezanima za kriptovalute.

Ko su i kako se bračni par upoznali?

Lihtenštajn i Morgan su na mrežama davali savete i mišljenja o izgledima za kriptovalutu i ​​važnosti čuvanja vaše zalihe istih.

Kako piše The New York Times, nije baš jasno kada se par upoznao. Ali u objavi na Facebook-u iz juna 2019. Lihtenštajn je opisao kako je zaprosio „svoju najbolju prijateljicu i ženu njegovih snova“. „Kampanja“ prosidbe uključivala je Razzlekhan postere po celom Njujorku i, na kraju, bilbord na Tajms skveru.

Žive u kondominijumu procenjenog na milion dolara sa dve spavaće sobe i dva kupatila na gornjem spratu u luksuznoj zgradi od 42 sprata u blizini Wall Street-a.

Preduzetnica i reperka

Morgan sebe na LinkedIn-u opisuje kao „preduzetnicu, plodnu spisateljicu, reperku ​​i investitorku u B2B softverske kompanije sa visokim potencijalom rasta“. Svoju umetničku crtu koristi pod imenom Razzlekhan. Njena himna na YouTube-u je spot  „Versace Bedouin“ snimljen na Wall Street-u.

https://www.youtube.com/watch?v=8IUyltbbFZM

Morgan je pisala za uticajne sajtove poput Forbes-a i Inc.com, a zanimljivo je da je u jednom članku za prvopomenuti 2020.godine „istražila“ kako da „zaštitite svoje poslovanje“ jer „sajber-kriminalci i prevaranti koriste prednosti poremećaja izazvanih pandemijom“.

Njen profil na LinkedIn-u kaže da je diplomirala ekonomiju i međunarodne odnose na Kalifornijskom univerzitetu u Dejvisu i magistrirala ekonomiju međunarodnog razvoja na Američkom univerzitetu u Kairu.

Holanđanin“

Lihtenštajn, koji je poznat kao „Holanđanin“, sebe na LinkedIn-u opisuje kao „tehnološkog preduzetnika, kodera i investitora“ koji je „zainteresovan za tehnologiju blokčejna, automatizaciju i big data tehnologiju“.

Završio je srednju školu u Glenvjuu, Ilinois, i na Univerzitetu Viskonsin-Medison sa diplomom iz psihologije, bar kako sam piše na njegovom profilu na ovoj poslovnoj mreži.

U izjavi datoj poreskoj službi pod zakletvom, bračni par je kazao da su potrošili tek manji deo ukradenog novca, nešto na zlato, a nešto na nezamenjive tokene (NFT).

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde