Ko je veliki inovator i biznismen kome su pripisivali inspiraciju za zlog Bernsa iz Simpsonovih?

Godinama je kružila priča da je Norvežanin Fredrik Olsen (93), miljarder, inovator i biznismen bio inspiracija Matu Groeningu da u plejadu Simpsons likova uvrsti i lik Montgomeri Bernsa, zlog vlasnika nuklearke.

Fizička sličnost Olsena i Bernsa je tu, ali, priča se da poslovno i karakterno nemaju mnogo dodirnih tačaka. Kada je Fredrik Olsen dobio i zvaničnu potvrdu od tvorca Simpsonovih da je sličnost sa mister Bernsom sasvim slučajna, odahnuo je i rekao u intervjuu za Fortune magazin:“Dobro je! Zahvalan sam.“

Ko je Fredrik Olsen veliki inovator i biznismen?

Ko je ovaj biznismen čiji su lik zli jezici povezali sa neomiljenim Bernsom, osim što se zna da je milijarder?

Fredrik Olsen je uspešan naslednik porodičnog brodogradarskog posla. Fred. Olsen Ltd. i First Olsen (Holdings) Ltd. su kompanije koje je nasledio. Zna se da je osnovao norveški Oil Co. AS. i SAGA Petroleum AS, a na čelu je još 8 kompanija. Uz njegovo ime ćete pročitati da je je naftni tajkun, kako mediji vole da navode, dizajner satova, energetski pionir i inovator.

Ne daje intervjue i teško je pročitati bilo šta o njegovom privatnom životu i interesovanjima. Zna se da je izuzetno bogat, da je u poslu sa naftom i vetrenjačama i da njegova ćerka Anete sedi sa njegove desne strane i predsedava. Tačnije, realizuje tatine ideje koje su, kada se malo zagleda u istoriju poslovanja, prilično inovativne i vizionarske.

Mornar i ’mali od palube’

Prijatelj Fredrika Olsena i novinar Šon Tuli, tvrdi da je ovaj biznismen retka pojava u poslovnom svetu i stavlja ga u isti koš sa Bilom Gejtsom, Stivom Džobsom ili Ričardom Brensonom. Ne samo što pomenuta gospoda nisu završili visoke škole, već su danas sinonimi za vizionare i inovatore.

Šon Tuli je za Fortune napisao:

Kao i ovi velikani, i Olsen je sledio svoj san. Pravi je sanjar, ali onaj koji radi. Jeste nasledio ogromno bogatstvo i posao brodogradnje, ali je biznis poveo u drugom pravcu. Prvo, u naftnu revoluciju Severnog mora, a zatim je bio pionir u korišćenju energije vetra. I, to je bio samo početak priče“, napisao je Tuli.

U jednom od retkih intervjua koje je dao, Fredrik Olsen je ispričao da je kao veoma mlad, sa 20, otišao na brod da ’peče’ zanat. Iako veliki naslednik i izuzetno bogat, radio je više godina kao mornar najnižeg ranga, kao ’mali od palube’ za sve potrebne poslove. Izjavio je da je to najdragocenije iskustvo koje je preživeo. Za razliku od svog oca Tomasa koji je izučavao nauke na Kembridžu i nije kročio na brod, Fredrik se kalio na Brunu. Sa punih 86 u intervjuu tada je rekao:

To je bilo bolje od bilo kog doktorata ili inženjerskog zvanja. Ni jedna diploma ne može ni da priđe onome što sam naučio na brodu.

Najzanimljiviji čovek na svetu

Pomenuti novinar i prijatelj Fredrika Olsena, potvrdio je priče koje kruže i danas da je Fredrik zaista najzanimljiviji čovek na svetu. Za ovakve komplimente bi ga svakako trebalo upoznati, ali ono što je uradio u poslu, zaista jeste zanimljivo i inovativno.

Recimo.

  • Fredrik Olsen je vodio prvu grupu koja je radila na naftnoj bušotini u Severnom moru. Započeli su bušenje kasnih šezdesetih i upravo su on i njegova kompanija prvi otkrili Ekofisk, najveće naftno nalazište ikada otkriveno u vodi. Prvi je otvorio privatnu naftnu kompaniju, Saga Petroleum i tako je praktično pokrenuo Norvešku naftnu industriju da se usavršava u ovoj oblasti. Danas je jedna od bogatijih nacija.
  • Pošto je skrenuo pravac svog bazičnog biznisa, okrenuo se obnovljivoj energiji. Devedesetih je uložio milijardu dolara u vetrenjače i sada je jedan od najvećih i nezavisnih provajdera energije za Britance. Danas mu je u fokusu proizvodnja energije na moru postavljanjem vetrenjača u frojdovima i plićim vodama.
  • Jedan je od poznatijih dizajnera satova. Ako niste znali, Fredrik Olsen sa svojom ćerkom i saradnicom vodi Timex Group. Inače, ovi satovi Olsenovih drugi su u svetu po prodaji. Posle Fossil-a. Pošto je uvek išao korak napred, tako je i u industiji satova napravio iskorak – proizveo je ’smart watch’ u saradnji sa Microsoft-om. Osamdesetih je u sportske satove kao novinu ugradio i inidigoplavo noćno svetlo.
  • Fredrik Olsen je mornar svetske klase. Takmičio se na više prvenstava i osvajao ih prvim mestom.
  • Iako je vlasnik najveće izdavačke norveške kuće, Olsen ne daje intervjue. Nikada. Jedan intervju, čiji se delove ovde navode, dao je za Fortune i trajao je dva dana. Odigrao se u njegovim kancelarijama u zdanjima koja su, inače, podignuta 1710.

Veliki biznismen, a ni reč o novcu

Fredrik Olsen nikada ne govori o novcu, ne komunicira u brojkama. Kažu da je veoma ’tvrd’ biznismen koji ne pominje profit. Obnovljiva energija je za njega etičko pitanje i poziv, a ne pitanje investicije.

Ako se globalno zagrevanje nastavi ovim tempom, tu gde sada sedimo biće voda i mnogi će gradovi biti pod vodom. Davno sam leteo iznad Severnog pola. Sve što sam video je napukao debeo led sa površinom kao sa stare slike. Danas možete videti mnogo crne vode što ubrzava zagrevanje okeana“, rekao je u intervjuu norveški milijarder, ponosni vlasnik Tesla automobila.

To što nemam formalno obrazovanje, za mene je ogromna prednost. Ne sputavaju me akademska ograničenja. Mislim široko, a o inženjerskim detaljima promišljam kasnije“, rekao je.

Dok neki teoretišu o opasnosti klimatskih promena i pozivaju statistiku u pomoć, ovaj potomak Olsenovih pokušava da učestvuje, ali rešavanjem problema. To bi za njega trebalo da bude poslednje poglavlje u životu punom neverovatnih priča.

Naučiti od Fredrika Olsena

Pošto najstarijeg Olsena nema u medijima, teško je govoriti o njegovom odnosu prema poslu i zaposlenima, novcu i zaradi.

U okviru ovog intervjua, novinari su pitali zaposlene o Olsenu kao poslodavcu.

Ume da bude veoma grub kada je ljut“ jedni su istakli.

„Vrlo se lako postidite kada sa njim razgovarate. Znate i zašto i znate da je u pravu“ rekli su drugi.

„Ako ste strasni u poslu kao što je on, voli vas. Ako niste, niste ni tu“, potvrđuju Olsenovi zaposleni.

„Kada ga vidimo da ulazi u firmu, sledimo se. Parkira se svojim autom i odjuri u kancelariju kao da nije spavao“, nekoliko ih je komentarisalo.

Jedna od mudrosti Fredrika Olsena koja mu je često u mislima, kako je rekao, je da ’ono što je gore, što se penje, mora i da padne’. To je obrazac koji je viđao mnogo puta.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde