Ko je u obavezi da izdaje elektronske fakture?

Obaveza izdavanja i primanja elektronskih faktura u Srbiji počeće od 1. januara 2022. godine i to prvo za javni sektor, dok će za ceo privatni sektor ova obaveza stupiti na snagu 1. januara 2023. godine. Celokupan trošak uvođenja e-faktura koštaće nekoliko stotina miliona dinara, piše časopis Preduzetnik.

Obavezu izdavanja elektronske fakture, kako podseća Privredna komora Srbije, imaju subjekti javnog i privatnog sektora po osnovu međusobnih transakcija i transakcija sa subjektima privatnog, odnosno javnog sektora, kao i poreski punomoćnik stranog lica u Republici Srbiji, u smislu propisa kojima se uređuje porez na dodatu vrednost, po osnovu transakcija sa subjektima privatnog i javnog sektora.

List još podseća da se kod pravila u standardizaciji elektronskih faktura, međunarodni i evropski standardi preuzimaju u nacionalnu standardizaciju u potpunosti i u celini, na engleskom jeziku ili prevođenjem na srpski jezik.

„Nacionalna komisija nema mandat da vrši bilo kakve izmene u tekstu standarda, tako da su originalna engleska verzija i odgovarajuća srpska verzija identične“, navodi se u listu Preduzetnik.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde