Ko je najveći ekonomski dobitnik pandemije?

Ako se pogleda promena u vrednosti BDP-a od kraja 2019. godine – Irska je najveći ekonomski pobednik u pandemiji, dok je Španija najveći gubitnik.

Iako pandemija korona virusa još nije gotova, brojne ekonomije država članica međunarodne ekonomske organizacije OECD se vraćaju u normalu nakon katastrofalne 2020. godine.

The Economist je u svojoj analizi sagledao ekonomske dobitnike i gubitnike pandemije. Prikupljeni su podaci o pet ekonomskih i finansijskih pokazatelja – BDP-u, prihodima domaćinstava, performansama na berzi, kapitalnoj potrošnji i državnom zaduženju – za 23 države.

U analizi se navodi da je stopa nezaposlenosti vratila na pre-covid brojke, a da su prihodi u domaćinstvima u proseku veći nego pre pandemije, prenosi Al Jazeera Balkans.

Ipak, ako se pogledaju podaci za pojedinačne zemlje, može se primetiti da ima jasnih pobednika i gubitnika.

Prema vrednosti bruto domaćeg proizvoda (BDP) Irska je najveći ekonomski pobednik u pandemiji – BDP ove države porastao je gotovo za četvrtinu (22,3 posto) od četvrtog kvartala 2019, do trećeg kvartala 2021. godine.

Čile je na drugom mestu sa porastom BDP-a od 10,4 odsto.

Norveška Poljska, Danska i Švedska beleže rast BDP-a između 2 i 3,5 odsto.

Južna Evropa u problemu

Ekonomije evropskih država kao što su Velika Britanija, Portugal, Španija i Italija najjače su pogođene korona virusom i podaci pokazuju da se još nisu oporavile od pandemije, sa padom BDP-a od 1,3 do 6,6 odsto.

U analizi The Economist-a se navodi da su ekonomije nekih država bile puno osetljivije na uvođenje zabrana putovanja tokom pandemije – posebno one u južnoj Evropi, koje se uveliko oslanjaju na turizam.

S druge strane, Belgija i Velika Britanija su pretrpele veliki broj zaraženih.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde