Ko je kriv za pad Facebooka i Instagrama?

Šest sati bilo je vreme koliko je svet bio uskraćen od boravka na najpopularnijim društvenim mrežama Facebook i Instagram. Kako kaže čuveni američki uzbunjivač Edvard Snouden, „svet je na jedan dan postao zdravije mesto“.

Svi svetski mediji preneli su ovu vest, jedni su pisali o „zabavi na Twitteru“ koji je u tom momentu imao povećanu posetu, drugi o gubicima kompanije posebno za njenog osnivača Marka Zakerberga koji su kako prenose agencije blizu sedam milijardi dolara.

A zašto se sve desilo?

Facebook je na svom blogu za prestanak rada okrivio „neispravnu promenu konfiguracije“.  

Kompanija nije navela ko je izvršio promenu konfiguracije i da li je bila planirana. Nekoliko zaposlenih u ovoj kompaniji koji su želeli da ostanu anonimni rekli su ranije agenciji Reuters kako veruju da je do prekida došlo zbog interne greške u načinu na koji se usmerava internet saobraćaj, a dodali su da su kvarovi internet komunikacijskih alata i drugih resursa koji zavise o istoj mreži pojačali  problem.

Kao što to obično biva, neki sigurnosni stručnjaci nisu odbacili mogućnost nenamerne greške, ali ni sabotaže.

Kad se u ovaj incident doda i informacija da je pre par dana zviždač optužio kompaniju da učestalo daje prednost profitu umesto suzbijanju govora mržnje i dezinformacija, nije ni čudo što deonice Facebooka beleže najveći pad od novembra prošle godine.

Firma Standard Media Index izveštava i da je Facebook, koji je najveći prodavač internet oglasa na svetu nakon kompanije Google, gubio oko 545.000 dolara prihoda od oglasa u SAD-u na sat.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde