Ko je čovek koji je napravio modni brend vredniji od Zare i H&M-a?

Ovih dana u medijima se piše o malopoznatoj kineskoj modnoj kompaniji Shein. ‘Malopoznatoj’ ako imate preko 30 godina.

Naime, ova kompanija u poslednjoj rundi finansiranja prikupila je između milijardu i dve milijarde dolara, i sada je procenjena na više od 100 milijardi, što je čini vrednijom od Zare i H&M-a zajedno.

Shein je poznat po prodaji jeftine odeće i drugih predmeta, s više od 2.000 novih stilova koji se dodaju dnevno. Radi po narudžbi, što znači da se odevni predmeti prodaju u malim serijama i masovno se proizvode samo ako postanu hitovi.

Shein u brojkama

Prošle godine su pretekli Amazon i postali prva aplikacija za kupovinu u SAD-u. Prema izveštaju Earnest Researcha, Shein je i najveći trgovac brze mode u SAD-u po prodaji u junu, nadmašivši H&M, Zara i Forever 21.

Njihova agresivna taktika na društvenim mrežama uključuje plaćena partnerstva s influenserima i slavnim ličnostima poput Adison Rae i Madeline Peč, koja pomažu brendu da privuče nove kupce iz generacije Z. Zauzvrat, mladi potrošači često objavljuju TikTok video snimke svojih kupovina pokazujući ogromne narudžbe nedavno kupljenih artikala.

Evo i nekoliko brojki o njima:

  • Prosečna cena proizvoda – oko 10 dolara,
  • isporučuju u 220 zemalja sveta,
  • na mrežama imaju preko 250 miliona pratilaca,
  • preko sedam hiljada zaposlenih,
  • zapošljavaju preko 200 dizajnera.

Međutim, veliki rast pratile su i kontroverze. Uticaj na životnu okolinu, krađa dizajna, loš kvalitet odeće su samo neke od njih.

Osnivač prvo zaradio na venčanicama

Kris Su (Xu) je rođen 1984. godine u kineskoj provinciji Šandong. Diplomirao je na Univerzitetu nauke i tehnologije Ćingdao 2007. i preselio se u Nanjing da radi za konsultantsku kompaniju za integrisani marketing, Nanjing Aodao Information Technology Co, 2008. godine, gde se specijalizovao za SEO.

Nakon što je shvatio za komercijalnu vrednost prodaje kineske robe na međunarodnim tržištima, napustio je kompaniju i počeo da radi na izgradnji onlajn maloprodajne prodavnice za jeftine artikle sa dva suosnivača.

Za to vreme, Su je otkrio da su venčanice bile jedan od najtraženijih proizvoda sa međunarodnog tržišta. Kada je shvatio da je jedina stvar koja sprečava međunarodne kupce da kupuju proizvode konverzija valuta, ‘nestao’ je sa celim svojim SEO timom. Koristeći novac zarađen prodajom venčanica, počeo je da se fokusira na izgradnju SheInside-a, sada poznatog kao SHEIN.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

1 KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde