Ko je bio Ditrih Matešic, osnivač kompanije Red Bull?

Nakon borbe s teškom bolesti u 79. godini preminuo je austrijski milijarder Ditrih Matešic, suosnivač austrijske kompanije za energetska pića Red Bull.

Matešic je rođen godinu dana pre kraja Drugog svetskog rata u austrijskoj pokrajini Štajerskoj. Nakon razvoda roditelja odrastao je bez oca. Škola mu nije baš išla te je s mukom maturirao, a diplomiranje ekonomije uspelo mu je tek nakon deset godina, piše tportal.

Kako je nastao Red Bull?

Pre pokretanja vlastitog biznisa bio zaposlen u Unileveru, danas gigantu proizvoda za široku potrošnju, gde je radio na prodaji deterdženata. Nakon toga se prebacio u nemačku kozmetičku kompaniju Blendax za koju je prodavao istoimenu pastu za zube.

Red Bull je nastao nakon što je Matešic početkom osamdesetih, na jednom od svojih poslovnih putovanja, na jugoistoku Azije naleteo na tajlandsko energetsko piće Krating Daeng (crveni bik) koje je prodavao preduzetnik Čaleo Jovidhija.

Nakon tri godine provedene na razvoju recepta, marketinške strategije i svega ostalog dvojac je 1987. lansirao piće na austrijskom tržištu. Kao stručnjak za promociju Matešic je u uspeo, takoreći samostalno, da stvori svetsko tržište energetskih pića.

Red Bull danas: 13 hiljada zaposlenih

Danas Red Bull zapošljava više od 13 hiljada ljudi u 172 zemlje i prodaje gotovo 10 milijardi limenki godišnje, ostvarujući promet od oko 8 milijardi evra.

Kompanija je poznata po sponzorisanju u sportskom svetu, a prema pisanju medija još pre desetak godina imala je sponzorske ugovore imao potpisane s čak šest hiljada sportista.

Foto: RedBull.com SPIELBERG, AUSTRIA – JULY 01: Max Verstappen of Red Bull Racing and The Netherlands with Dietrich Mateschitz of Red Bull Racing and Austria during the Formula One Grand Prix of Austria at Red Bull Ring on July 1, 2018 in Spielberg, Austria. (Photo by Peter Fox/Getty Images)

Danas je kompanija možda najpoznatija po svojem učestvovanju u Formuli 1. Osim automobilizma aktivna je i u fudbalu gde kontroliše klubove u Austriji, Nemačkoj, Brazilu i Sjedinjenim Američkim Državama. Kompanija je takođe vlasnik dvaju klubova hokeja na ledu u Nemačkoj i Austriji, a u poslednje vreme i elektronskim sportovima.

Privatni život

Milijarder je poslednjih desetak godina kupovao brojne vile i dvorce u austrijskim Alpima. Nekretnine je uzimao od crkvenih vlasti ili aristokratskih porodica koje nisu mogle da priuštite održavanje.

O Matešicovom privatnom životu se vrlo malo znalo. Retko je davao intervjue novinarima i uspeo je svoj privatni život da zadrži po strani. Nikada se nije ženio i ima jednog sina Marka Matešica, rođenog 1993. godine.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde