Kladioničarski ‘dil’: Britanski div kupuje hrvatsku firmu za skoro milijardu evra

Britanska kladioničarska kompanija Entaina dogovorila je kupovinu 75 posto hrvatskog kladioničara SuperSport od investicione grupe EMMA Capital.

Dve strane su se dogovorile, kako prenose hrvatski mediji, da će svoje udele uneti u novoosnovani joint venture Entain CEE, u kojem će svaka imati udele u odgovarajućem odnosu, tj. 75:25.

Realizacija transakcije očekuje se do kraja godine, a njena ukupna vrednost biće ukupno 920 miliona evra. Akvizicija će se finansirati putem kredita Deutsche Banka, Lloydsa, Mediobanca, NatWest a i Santandera.

U saopštenju se naglašava da partneri ne planiraju nikakve promene u poslovanju SuperSporta.  

„Odlučili smo da prihvatimo Entain-ovu ponudu jer je bila vrlo temeljna i sveobuhvatna, te zato što nam omogućuje da nakon četiri godine nastavimo s kompanijom s kojom imamo mnogo više od poslovnih veza“, izjavio je investiconi direktor EMMA Capitala Pavel Horák.

Šta su SuperSport, Entain i EMMA Capital?

SuperSport je osnovan 2000. godine. Fokus mu je na sportskom klađenju, ali deluje i u drugim segmentima poput online kazina. Ima 54 posto tržišnog udela na hrvatskom tržištu, a ima ključne sponzorske ugovore kao što su prava na klađenje za sve lige Hrvatskog nogometnog saveza za razdoblje od 2022. do 2026. godine. EMMA Capital ušao je u SuperSport 2018. i preuzeo potpunu kontrolu nad njim početkom ove godine.

Entain je međunarodna kompanija za igre na sreću osnovana 2004. u Luksemburgu i kotirana na Londonskoj berzi, gde je deo FTSE100 indeksa. Poseduje širok raspon firmi u sektoru, uključujući globalno poznate brendove u sportskom klađenju kao što su bwin, Coral, Crystalbet, Eurobet i Ladbrokes. Aktivan je i u segmentu online kazina.

EMMA Capital je privatni investicioni holding koji je 2012. godine osnovao Jiří Šmejc. Poslednjih godina fokusiran je uglavnom na tržišta Evropske unije, ali je prisutan i na ostalim tržištima Evrope i Azije.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde