KISP – skraćenica za saradnju i uspeh

Iza skraćenice KISP nalazi se udruženje koje može da pomogne preduzećima i preduzetnicima iz različitih sektora – Komora italijansko-srpskih privrednika pune dve decenije doprinosi uspesima italijanskih kompanija u Srbiji, i srpskih u Italiji.

Vredi naglasiti posebno da Komora nije obično udruženje, među desetinama sličnih namenjenih saradnji privrednika. KISP je priznata od strane Vlade Italije i članica je mreže italijanskih privrednih komora u inostranstvu. U mreži je impozantnih 160 kancelarija u 61 državi, sa više od 20 hiljada članica i 300 hiljada kontakata.

Saradnja sa Italijom u samom je vrhu spoljnotrgovinske razmene Srbije. Prema podacima iz 2019. godine (poslednje godine namerno izostavljamo zbog krize izazvane kovid pandemijom) – Italija je bila četvrta zemlja po udelu u srpskom uvozu, posle Nemačke, Rusije i Kine, i druga zemlja u srpskom izvozu, odmah iza Nemačke. Gotovo 20% svih stranih investicija u Srbiji dolaze od kompanija čije je sedište u Italiji.

U Srbiji posluje čak 1600 kompanija sa italijanskim kapitalom, koje zapošljavaju oko 40 hiljada radnika, u sektorima automobilske industrije, tekstilne industrije, bankarstva i osiguranja, trgovine, mašinske, elektronske, metaloprerađivačke industrije…  Fiat, Magneti Marelli, Aunde, Banca Intesa, Golden Lady, Officina Concept, Vibac, Fintel… samo su neke od njih.

Šta Komora italijansko-srpskih privrednika smatra svojim dostignućima, a šta nudi postojećim i novim članovima? Na ova pitanja odgovore daju nadležni iz komore u svojim obraćanjima javnosti, kao i brojni materijali sa uputstvima koji se mogu pronaći i preuzeti na sajtu udruženja.

KISP ima zadatak da podrži obe strane, odnosno da italijanskim kompanijama predstavi sve prednosti poslovanja u Srbiji, i pomogne srpskim kompanijama u prodoru na italijansko tržište.

Osnovne delatnosti podrazumevaju organizovanje poslovnih skupova, nastup na privrednim sajmovima, analizu i istraživanje tržišta, pomoć u traženju partnera, ali i podršku u pravnim i administrativnim poslovima sa lokalnim institucijama. Za članove se organizuju edukacije, pomoć u marketinškim aktivnostma, praćenju sprovođenja dogovora, ugovora, projekata… Obezbeđene su i prigodne povlastice, zahvaljujući brojnosti članova i prisustvu sličnih komora širom sveta.

Umrežavanje i organizacija susreta svakako je jedna od najvećih prednosti komorskog članstva uopšte. Komora italijansko-srpskih privrednika svojim renomeom „otvara vrata“ i omogućava stratešku prednost za one koji u kratkom vremenu uspeju da ostvare za poslovanje bitne kontakte.      

Preporuka vlasnicima kompanija koji žele da planiraju plasiranje proizvoda i usluga na italijansko tržište je da, pre svega, detaljno analizaju potrebe kupaca i korisnika u Italiji. Komora im može pomoći savetom i konkretnim kontaktima, odnosno prilikom da Italijane upoznaju sa svojim proizvodima. Preduzetnike i vlasnike malih i srednjih preduzeća ne bi trebalo da obeshrabre zvučna imena čuvenih brendova. Ukoliko je ponuda odgovarajuća, posla će biti. U italijanskim provincijama posluje, takođe, na hiljade malih za širu javnost anonimnih kompanija, koje ostvaruju zavidan profit i spremne su za saradnju.

U Komoru italijansko-srpskih privrednika učlanjeno je oko 150 pravnih subjekata. Postoji nekoliko kategorija članstva, od kojih zainteresovani mogu odabrati onu koja im najviše odgovara.      

Diplomatski odnosi i privredna saradnja između Italije i Srbije traju više od 143 godine. Naslanjanje na takvu tradiciju i partnerstvo, srpskim članovima Komore italijansko-srpskih privrednika može da donese samo korist.  

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde