Kineski startap sa američke „crne liste“ ipak izlazi na berzu

Kineski startap za veštačku inteligenciju SenseTime Group ponovo je pokrenuo prodaju akcija na berzi u  Hongkongu vrednu 767 miliona dolara.

Prošle nedelje akcije su povučene pošto je američkim državljanima zabranjeno da ulažu u firmu. To je još jedan vid tenzija između Vašingtona i Pekinga. Američka administracija optužila je SenseTime za razvoj softvera za prepoznavanje lica za određivanje etničke pripadnosti ljudi, sa fokusom na identifikaciji Ujgura, muslimanske manjine u Kini.

Planirano uvrštavanje na berzu je odloženo prošle nedelje nakon što je Ministarstvo finansija SAD stavilo SenseTime na listu „kineskih kompanija vojno-industrijskog kompleksa“, koja zabranjuje Amerikancima da ulažu u određene firme.

SenseTime je negirao navode američke vlade: „Proizvodi i usluge naše grupe namenjeni su za civilnu i komercijalnu upotrebu, a ne za bilo kakvu vojnu primenu“.

Kompanija je takođe saopštila da, iako zabrana ulaganja Vašingtona nije izazvala nikakve probleme u njenom poslovanju, nedostatak američkih investitora mogao bi uticati na njenu sposobnost da prikupi sredstva.

Akcijama kompanije trebalo bi da počne da se trguje na berzi u Hongkongu 30. decembra.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde