Kim Kardašijan tužena zbog „pumpanja“ kriptovalute

Nemojte verovati baš svemu što vidite na društvenim mrežama, jer se nikad ne zna šta stoji iza nekog posta, pogotovo poznatih ličnosti. Ova priča govori o tome.

Kim Kardašijan nalazi se među tri poznate ličnosti koje tuže investitori u kriptovalutu EthereumMax. Pored nje tu su i bokser Flojd Mejveder mlađi, košarkaš Pol Pirs ali i kreatori kriptovalute.

U pravnom postupku se navodi da su poznate ličnosti sarađivale sa EthereumMax-om kako bi na obmanjujući način promovisale i prodale kriptovalutu. EthereumMax negira ove navode.

Kako BBC javlja, EthereumMax nema nikakvu pravnu ili poslovnu vezu sa posebnom Ethereum kriptovalutom.

Grupna tužba glasi da je EthereumMax upravljao šemom „pump and dump“ – gde se obmanjujući marketing koristi kako bi se naduvala cena imovine koja se zatim prodaje investitorima uz profit.

U žalbi podnetoj Centralnom okružnom sudu Kalifornije navodi se da su „izvršni radnici kompanije, sarađujući sa nekoliko promotera koji su slavne ličnosti“ dali „lažne ili obmanjujuće izjave investitorima o EthereumMax-u, putem reklama na društvenim mrežama i drugim promotivnim aktivnostima“.

Kako su tome „kumovali“ Kim Kardašijan, Mejveder i Pirs

Kao primer navodi se bivši NBA igrač Pol Pirs koji je promovisao EthereumMax u objavi na Twitter-u u maju 2021, „hvaleći sposobnost EthereumMax-a da zarađuje za njega“.

Bokser Flojd Mejveder je to uradio prilikom promocije boks meča, a rijaliti zvezda Kim Kardašijan, iskoristila je Instagram, gde je napisala: „Ovo nije finansijski savet, već deljenje onoga što mi prijatelji govore o tokenu EthereumMax.“ Neki su taj post označili kao možda najveću finansijsku promociju sa najvećim dosegom u istoriji. Kardašijan ima 250 miliona pratilaca na ovoj mreži.

Ekspolozija pa pad

Sa druge strane, EthereumMax za BBC News kaže da im je namera da marketinški i PR napori „podstaknu ljude da istraže naš projekat… pre nego što donesu odluku“.

Ali takav pristup doveo je do povećanja vrednosti valute na preko 1.300 puta od svoje početne cene. Pre nego što je pala na „najniži nivo svih vremena“ nešto više od mesec dana nakon objave Kardašijan, kako se navodi u sudskom podnesku. To je omogućiloi tuženima da „pretvore“ EthereumMax tokene „za značajan profit“ dok su mnogi od onih koji su kupovali valutu tokom ovog perioda izgubili novac.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde