KBF: Rat u Ukrajini će najviše uticati na cene energenata

Rat u Ukrajini će najviše uticati na cene energenata, što će uticati na porast inflacije i porast cena hrane, rekla je na Kopaonik biznis forumu Jasmin Chakeri, menadžerka sektora za makroekonomiju, trgovinu i investicije iz Svetske banke.

Ona je na panelu o ekonomskim kretanjima za region Zapadnog Balkana napomenula da je tržište rada počelo da se oporavlja, izvoz takođe, a i „strane direktne investicije su na dobrom nivou.” „Prisutan je porast inflacije na Zapadnom Balkanu zbog rasta cena hrane i energenata, ali da je, posmatrajući fiskalnu stranu, prisutna jaka konsolidacija“, rekla je ona.

Peter Sanfey, zamenik direktora za ekonomije i politiku zemalja EBRD je istakao da je iz persektive EBRD-a važno da se privuku ljudi u region. On je dodao da je BDP po glavi stanovnika zaostaje, ali i da sa druge starne siromašnije zemlje treba da se razvijaju brže od bogatijih i da je u tome konvergencija.

“Ovaj region je prilično otporan, Srbija se posebno ističe u 2021, rast je bio oko 7%”, istakao je Sanfey. On je dodao da je ovo stabilan region u makroekonomskom smislu, da su valute i  dalje stabilne, kao i da se inflacijom jako dobro upravlja u celom regionu. “Vidimo dosta interesovanja za ulaganje u Zapadni Balkan, mi smo milijardu evra je uložili prošle godine, od toga pola milijarde u Srbiju. Kao investiciona destinacija, Zapadni Balkan je zanimljiv”, zaključio je Sanfey.

Kao najveće probleme iz ugla EBRDa napomenuo je javnu upravu i kapacitete državne uprave koje je neophodno unaprediti, zelena rešenja i integrisanost, tj. promovisati regionalne integracije.

Hrvoje Šimović, profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu istakao je makroekonomski pregled u Hrvatskoj i napomenuo da je Hrvatska jedina zemlja koja je članica EU iz regiona Zapadnog Balkana, ali i da ima probleme koji se tiču korupcije. Šimović istakao je da je dobro rešen ovaj problem u Hrvatskoj, i naglasio da je udeo Sberbanke u Hrvatskoj bio 2%. On je dodao da je većina domaćinstava  počela da povlači novac i istakao da se nada da će i to biti uspešno rešeno. On je naglasio da Hrvatska ima velike demografske probleme, da se suočila sa odlivom mozgova, kao i kada se govori o održivom razvoju i zelenoj agendi, da se sve dešava spontano.

Tokom panela govorilo se i o problemu mobilnosti radne snage na Zapadnom Balkanu. Sanfey je istakao da kad govorimo o upravi ili stanju u ovoj oblasti, ono oslikava norme, stavove i ponašanja koji se teško menjaju na kraći rok, kao i da je granična mobilnost, tzv. odliv mozgova važno pitanje.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde