KBF: Nikad nije bilo bolje vreme da si dužnik

Veliko interesovanje prvog dana Kopaonik biznis foruma bilo je za panel na temu Srbija kao domaćin – perspektiva zajednice i investitora. Zoran Drakulić, predsednik Srpskog poslovnog kluba Privrednik, istakao je da je prvi put u istoriji zabeleženo da je svetski dug veći od svetskog BDPa. On je dodao da je u prethodnim godinama godišnje u Srbiji bilo oko tri milijarde evra direktnih stranih investicija.

Zoran Petrović, predsednik Izvršnog odbora Raiffeisen banke je istakao da je dobro da negativan saldo pokrivaju strane direktne investicije.

“Poslednje tri godine ukupno učešće investicija bilo je 22 odsto”. On je naglasio da su problem domaće investicije, da ne možemo da očekujemo da neko drugi razvija privredu i ekonomiju, kao i da domaćih investicija nema jer imamo problem sa vladavinom prava, efikasnim pravosuđem i korupcijom.

Odgovarajući na pitanje da li možemo da predvidimo kako će se kretati investicije u sadašnjim uslovima, rekao je da je državi mesto u infrastrukturi, putevima, obrazovanju i zdravstvu. “Ne verujemo da će doći do recesije, rast će biti očitan unutar zemalja evrozone. Inflacija će biti problem- po našim projekcijama prosečna inflacija će biti 7,5% ove godine, a to će ostaviti problem i za građane i privredu,” izjavio je Petrović navodeći da nikad nije bilo bolje vreme da si dužnik, kao i da nije dobro da se troši više nego što je potrebno. On je dodao da je pitanje šta će se dešavati sa stranim direktnim investicijama, ali i da će kurs ostati stabilan.

Kostić: Potencijal u obnovljivim izvorima energije

Na panelu o investicijama, Aleksandar Kostić, potpredsednik MK Group je izjavio:

“MK Group ostaje u poljoprivredi i prehrambenoj industriji. Moram da istaknem da je, i bez subvencija države za šećer, koje imaju zemlje u regionu, kompanija Sunoko najveći neto izvoznik šećera u Evropi. U prethodnom periodu investirali smo milion i po evra u istraživački centar za šećernu repu, a budući planovi vezani su za otvaranje fabrike alkohola“.

Na pitanje o investicijama u narednom periodu, Aleksandar je dodao da veliki potencijal vidi u oblasti obnovljivih izvora energije: “MK Group će nastaviti da investira u energiju vetra i agrosolarni projekat. Trenutno radimo na realizaciji projekata proizvodnje struje iz energije vetra u vrednosti od 300 miliona evra”.

Goran Pekez, predsednik Odbora direktora Japanske poslovne alijanse u Srbiji, na pitanje kako gleda Srbiju kaže da japanske kompanije mogu da kao investiciju ponude tehnologiju kao dodatnu vrednost, kao i da je potpisivanje sporazuma sa lokalnim univerzitetima u pravcu edukovanja kadrova prvi korak kada se japanske kompanije odluče da ulažu.

Dejan Ranđić, predsednik UO ICT Hub govorio je o karakteru investicija u prethodnih 10 godina i istakao da su one imale za cilj da zaposle i da smanje nezaposlenost.

”Mi nismo iskoristili priliku da se Srbija promeni, tj. da usmereno idemo ka investicijama koje stvaraju dodatnu vrednost. Nisu uspostavljeni lanci snabdevanja koje imaju šansu da stvore i nije se desilo da Srbija postane privlačna za kadrove iz regiona”, izjavio je Ranđić. On je dodao da investicije nisu promenile Srbiju što je bila velika šansa, kao i da je logičan zaključak da se orijentišemo na ono što je u skladu sa našom potrebom i potencijalom.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde