Kako urednik lista The Economist vidi svet u 2021?

Na kraju svake godine, a posebno ovakve kakva je bila 2020., mnogi gledaju u budućnost i pitaju se što će doneti sledećih 12 meseci.

Urednik rubrike „Svet u 2021.“ uglednog britanskog The Economista Tom Standejdž izdvojio 10 trendova koji nas čekaju.

Standejdž u uvodnom delu teksta piše o broju 21 koji je povezan sa srećom i rizikom, ali i mnogim drugim praznovernim konceptima. Kao primer navodi da je 21 dobitna kombinacija u mnogim igrama, pa tako i u kartaškoj igri ajncu. Ali on kaže da je to apsolutno prihvatljivo za godinu koja nas očekuje u kojoj koronavirus treba da stavimo pod kontrolu.

Evo na šta nam urednik The Economista ukazuje u sledećoj godini. 

1. Borba za vakcinu

Jednom kada vakcina postane dostupna, počinje borba oko prava distribucije među zemljama. Tu je i problem s onima koji će se verovatno odbijati vakcinisati.

2. Nejednaka brzina ekonomskog oporavka

Mnogi brinu kako će se jaz između bogatih i siromašnih povećati zbog posledica krize.

3. Novi svetski poredak

Koliko će promene kao što je izbor novog američkog predsednika Džoa Bajdena uticati na svet koji se oporavlja?

4. Jačanje tenzija između SAD-a i Kine

Trgovinski rat SAD-a s Kinom neće prestati samo zato jer Amerika ima novog predsednika.

5. Borba kompanija za prevlast

Poslovanje je postalo geopolitičko ratno polje, a očiti primeri na ovom području su Huawei i TikTok. Uz to, pitanje stava o klimatskim promenama sve je veći prioritet velikih kompanija.

6. Sve veći značaj tehnologije

Pandemija je ubrzala prilagođavanje ljudi na komunikaciju putem interneta te se postavlja pitanje u kojoj će se meri stvari vratiti na staro kada se jednom zaraza ugasi.

7. Promene u turizmu

Turizam će, predviđa Standejdž, promeniti oblik utoliko što će veći naglasak biti na putovanja unutar granica vlastitih država.

8. Prilika za zaštitu životne okoline

Jedna od pozitivnih strana pandemije je prilika za preduzimanjem konkretnih poteza za zaštitu životne okoline i sprečavanje klimatskih promena.

9. «Deja vu» godina

U gotovo nadrealnoj 2020. godini otkazani su mnogi događaji poput Olimpijskih igara u Tokiju. Oni će se pokušati održati u 2021. mada će se i u toj godini nastaviti mnogi od problema koje smo imali u 2021. Zbog toga bi mnogima 2021. mogla izgledati kao „ponavljanje“ 2020. 

10. Fokus na druge rizične situacije

Akademici i analitičari iskoristiće opasnosti pandemije kako bi pokušali da proguraju druge potencijalne probleme u fokus političara i donosilaca odluka.

Sledeća godina puna je nesigurnosti i nepredvidljivih okolnosti, ali se svi nadaju da će biti psihički i ekonomski lakša za podneti od ove.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde