Kako upropastiti jednu kampanju? Pitajte kompaniju Coca-Cola

Šta je potrebno da biste jednu kampanju upropastili? Posvetite malo vremena u razmatranju kakve sve izazove donosi i pustite je na internet. Upravo to je uradila Coca-Cola.

Samo nedelju dana nakon incidenta sa fudbalerima na Evropskom prvenstvu, ova kompanija ponovo se našla u centru pažnje.

Naime, u želji da “razvedri” ljude ovog leta, dopustila je da njeni korisnici online naprave svoje etikete na flašicama ovog pića. O tome šta može, a šta ne može odlučivala je aplikacija, a korisnici društvenih mreža odlučili su da stvar ispitaju. 

Kako piše CNN, fraza „Black Lives Matter“ nije dozvoljena da se napiše na etiketi, ali „White Lives Matter“ , jeste. Ne možete da napišete “Gay Pride”, ali možete “I hate gays”, “Hitler” ili “Nazi”.  Korisnici društvenih mreža kažu, a američki mediji prenose, da ne mogu da se koriste neka muslimanska imena, ali ni da se napiše “Palestina”. Pominje se i mnogo drugih kombinacija koje uključuju pitanja kao što su rasizam i verska i nacionalna netrpeljivost koji nisu za prenošenje.

Ali kao što vidite na ilustraciji, može Bonitet.com.

Ako “pogrešite” izraz, aplikacija izbacuje sledeće:

Ups! Izgleda da ime koje ste zatražili nije odobreno. Imena možda neće biti odobrena ako su potencijalno uvredljiva za druge ljude, zaštićena žigom ili imena poznatih. Trudili smo se da ispravimo ovu listu, ali ponekad i zabrljamo. Ako mislite da je ovo greška, kontaktirajte naš tim za korisničku podršku. U suprotnom, pokušajte ponovo, zabavite se i budite u duhu deljenja!“

U kompaniji Coca-Cola kažu da “stalno unapređuju i poboljšavaju ovaj alat” i da sve zahteva još rada.

Inače, usluga košta 6 dolara “po boci”.

CNN podseća da to nije prvi put da kompanije potcene internet i ulete u ovakve price bez pretodne pripreme. Tako je 2013. JP Morgan omogućio ljudima da online pitaju šta god ih zanima a kad se u njihov “inbox” sručilo gomila pogrdnih poruka za njihovog direktora i porukom da im se vrate domovi (finansijska kriza 2008.) povukli su kampanju sa interneta. Microsoft je pre pet godina na internet prikačio chatbota sa veštačkom inteligencijom, ali kada je “robot” “provalio” internet i krenuo sa rasističkim komentarima, ubrzo je ugašen.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde