Kako stoji Srbija u izveštaju CEBR?

Svetska ekonomska proizvodnja će premašiti 100 biliona američkih dolara po prvi put sledeće godine, što je dve godine ranije od prognoziranog, piše u izveštaju Centra za ekonomska i biznis istraživanja (CEBR).

Kada je reč o Srbiji, CEBR u svom izveštaju koja obuhvata i rang listu sa prognozama kretanja svetskih ekonomija, ukazuje na problem starenja stanovništa, emigracije kvalifikovanih radnika i navodi da će pitanja zaštite životne sredine, zbog kojih se u našoj zemlji održavaju protesti, biti među ključnim temama u predizbornim kampanjama sledeće godine, piše N1.

Svetski ekonomski rast će, prema prognozama CEBR, biti 5,5 odsto u 2021. i 4,4 odsto u 2022. godini.

U izveštaju se ističe i da su u drugoj polovini 2021. godine, nestašice robe, gotovih proizvoda, transportnog prostora i fosilnih goriva uzrokovale inflaciju.

Zamenik predsednik CEBR Daglas Mekvilijams je naveo da će važno pitanje biti kako će se svetske ekonomije nositi sa inflacijom, koja je već sada dostigla 6,8 odsto u SAD.

CEBR u svom WELT izveštaju (World Economic League Table) navodi da je Srbija, kao ekonomija u usponu u istočnoj Evropi, doživela snažan ekonomski oporavak 2021. godine sa procenjenim rastom BDP od 6,5 odsto. Kako se ukazuje – uprkos brzoj stopi rasta u 2021, zemlja se i dalje suočava sa različitim srednjoročnim ekonomskim preprekama, uključujući nepovoljan razvoj tržišta rada.

Starenje stanovništva i emigracija kvalifikovanih radnika i dalje će predstavljati problem, dok zemlja radi na podizanju životnog standarda na nivo Zapadne Evrope. Stopa nezaposlenosti dostigla je vrhunac od gotovo 13 odsto početkom 2021. godine“, ističe se u izveštaju.

Ukazuje se i da Srbija nastavlja da beleži snažan priliv stranih direktnih investicija iz Evrope i Kine.

„Kraj 2021. godine obeležili su protesti izazvani namerom Vlade da donese zakone koji bi omogućili rudarskom gigantu Rio Tintu da upravlja rudnikom litijuma u ​​zapadnom delu zemlje. Razne ekološke grupe su izrazile zabrinutost zbog uticaja ovog projekta na zagađenje zemljišta i vode“, ocenjuje konsultatntska kuća CEBR.

Pitanja zaštite životne sredine, zajedno sa pitanjima upravljanja pandemijom i koncentracije moći, biće jedna od ključnih tema u predizbornim kampanjama sledeće godine, navodi se u ovom izveštaju.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde