Kako je jedna ruska kompanija (za sada) izbegla sankcije Zapada?

Ruska rudarska kompanija Evraz prijavila je rast prihoda od 45% na 14,1 milijardu dolara u 2021.godini, a akcionarima podelila dividende u iznosu od 1,55 milijardi dolara.

Ovaj rezultat je zasnovan na rastućim cenama, usred velike potražnje za čelikom, piše britanski Guardian.

Međutim, kompanija, čije su operacije uglavnom bazirane u Rusiji, upozorila je da bi mogla pretrpeti posledice ako Velika Britanija, SAD i Evropa pojačaju sankcije usmerene protiv Kremlja i njegovih saveznika zbog situacije u Ukrajini.

Evraz, za sada, nije uvršten na spisak sankcionisanih ruskih kompanija, poput avio-kompanije Aeroflot i VTB banke.

„Bez uticaja“

Glavni finansijski direktor kompanije Nikolaj Ivanov rekao je da je prerano da se kaže da li će na kompaniju uticati sankcije, i rekao da se trenutno analizira uticaj potencijalnih sankcija koje su uvedene.  „Verujemo da to neće imati značajan uticaj na kompaniju“, rekao je.

Međutim, u svom godišnjem izveštaju, Evraz je naveo da su „politike koje je usvojila ruska vlada” povećale neizvesnost i rizik od uvođenja sankcija, što bi moglo imati negativan uticaj na poslovanje.

Kompanija je takođe sprovela simulaciju kako bi sankcije mogle da utiču na profit, uključujući potencijalni gubitak celokupnog izvoza van Zajednice nezavisnih država.

Ambramoviču 450 miliona dolara

Jedan od glavnih akcionara kompanije je milijarder Roman Abramovič, koji poseduje 29% akcija Evraza, a od pomenute dividende ima pravo na nešto manje od 450 miliona dolara.

Abramovič nije bio meta sankcija. Njegovi advokati su za Guardian rekli, da Evraz ne ispunjava kriterijume za potencijalno proglašenje za sankcije i dodali da bi „bilo smešno sugerisati da naš klijent ima bilo kakvu odgovornost ili uticaj na ponašanje ruske države“.

Akcije Evraza porasle su za skoro 20% u petak popodne.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde